Bivši šef diplomatije Velike Britanije: Nemamo luksuz da ignorišemo dešavanja na Balkanu

Vilijam Hejg
Izvor: Vikipedia

Nekadašnji šef diplomatije Velike Britanije i bivši lider Konzervativne partije Vilijam Hejg u autorskom tekstu za "Tajms" osvrnuo se i na aktuelnu situaciju za Zapadnom Balkanu, navevši da je taj "region bio žarište 1914. i poprište najkrvavijih ratova u Evropi tokom devedesetih godina".

On je između ostalog naveo i da je "istorija mnogo puta pokazala da zanemarujemo opasnosti na Zapadnom Balkanu".

"To je bilo žarište 1914. godine i poprište najkrvavijih ratova u Evropi tokom devedesetih godina. Ovde je Rusija pokušala osujetitti težnje miliona ljudi da žive u stabilnim i zapadno orjentisanim državama. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, intervencije na referendumu u Severnoj Makedoniji, kao i sve čvršći pritisak na politički i poslovni život u Srbiji. Kako bi se zaokružio haos, EU je zatvorila svoja vrata za daljnje proširenje, a Velika Britanija je izgubila uticaj kroz Bregzit", naveo je Hejg. 

On je naveo kako Zapad, uključujući i Veliku Britaniju, nema luksuz da ignoriše dešavanja na Balkanu.

Na kraju je poručio i da je neophodno poslati NATO trupe u BiH.

"Male evropske vojne snage, poznatije kao EUFOR, trebale bi biti pojačane NATO trupama raspoređenim na strateški bitnim područjima kao što su Brčko i aerodrom u Tuzli. To zvuči dramatično, ali samo snaga i odlučnost će nas udaljiti od velikih nevolja. Kolaps u Avganistanu pokazuje šta se dešava kada Zapad izgubi pažnju. Ne može se dozvoliti da se isto desi na evropskom kontinentu. Zapad mora pogledati u hladne oči Vladimira Putina i suočiti se s njegovim taktikama. Balkan je ključno mesto za početak primene toga", kaže Hejg.