Kerns: Velika Britanija mora da preuzme aktivniju ulogu u BiH

Britanski parlament.jpg
Izvor: Politika

Poslanica Konzervativne partije u Britanskom parlamentu Ališa Kerns je u autorskom tekstu za Tajms iznela stavove o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, navodeći da bi članovi britanske vlade trebalo da otputuju u BiH i susedne zemlje kao što su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija kako bi demonstrirali britansku odlučnost i posvećenost Zapadnom Balkanu, preneo je Tanjug.

"Poseta bi trebalo da obuhvati i Srbiju jer je ta zemlja ključni igrač u očuvanju mira", navodi se u tekstu.

Kerns je navela kako su integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine narušeni, kao i da se država "samo 25 godina nakon prvog genocida u Evropi nakon Drugog svetskog rata", suočava s realnom pretnjom konflikta.

"Samo kroz dijalog, saradnju i poštovanje Bosna će uspeti. Njen delikatno izbalansirani sporazum o podeli vlasti gazi član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je dugo pozivao na raspad zemlje, a sada je najavio kako planira potpuno da povuče RS iz državnih institucija. Dodik radi na sistematskom potkopavanju instrumenata same države koji su zaštićeni ustavom - parlament, pravosuđe i oružane snage samo su neki od njih", piše Kerns, a prenosi Klix.ba.

Ideje Milorada Dodika britanska parlamentarka uporedila je s idejama Slobodana Miloševića koji je, kaže, sanjao "Veliku Srbiju". 
Kerns je naglasila da je i visoki predstavnik Kristijan Šmit naveo u svom izveštaju da su Dodikovi postupci jednaki secesiji i bez njenog proglašenja. 

Kerns je u svom tekstu naglasila i da Velika Britanija konačno mora da preuzme aktivniju ulogu u BiH. 

"Pozivanje Šmita u službenu posetu Velikoj Britaniji poslalo bi poruku da čvrsto stojimo iza sporazuma i kredibiliteta OHR-a", navela je Kerns.

Na kraju, Kearns je poručila da ona kao zvaničnica Britanskog parlamenta radi na obezbeđivanju debate u toj instituciji kako bi se poslala jasna poruka da Velika Britanija nadgleda situaciju i da je posvećena održavanju mira.