Bjegović: Kurti sprema opsežnu oružanu akciju na severu

Miroslav Bjegović
Izvor: Printscreen, B92

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović kaže da se na Kosovu sprema jedna opsežna i planirana oružana akcija od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija čiji je glavni cilj pogrom srpskog naroda, piše Kurir.

Bjegović se osvrnuo na izjavu predsednika da je vitalni interes Srbije ugrožen do poslednjeg stepena.

“To prvenstveno znači da je naš sistem bezbednosti svestan onoga što se dešava na Kosovu, odnosno da se sprema jedna opsežna i planirana akcija koja podrazumeva upotrebu oružja, tj. jedan oružani pristup od strane Aljbina Kurtija. On bi sa tzv. vojskom Kosova ušao na sever i započeo pogrom tj. njihov glavni cilj, a to je etničko čišćenje. Vidimo da je ta akcija, unazad par meseci, imala nasumična hapšenja. Kurti je pokušao metodu koja mu nisu svojstvena. Jedan deo tih akcija, siguran sam, dobija iz inostranstva”, kaže Bjegović.

Bivši predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović napominje da je situacija teška osvrnuvši se na strateški cilj kosovskih Albanaca.

“Situacija jeste veoma teška, zapravo nikada teža. Očigledno da je planski, sistematski teror nad Srbima zarad ostvarivanja njihovoj strateškog cilja. Nažalost, veliku pomoć imaju od Zapadnih zemalja koji ne preduzimaju nikakve korake za deeskalaciju. Svedoci smo da se biraju najosetljivije mete, kao što je ranjavanje dece, napad na službena lica, bili su i sportisti, pa razna hapšenja. Vidimo da su sada na meti sveštena lica i zdravstveni radnici”, kaže Ivanović.

Dodao je da je kosovska policija nastala na temeljima OVK.

“Smatram da je poznato celoj međunarodnoj zajednici da je sadašnja tzv. kosovska policija nastala na temeljima terorističke OVK, upravo su američke države proglasile tu organizaciju terorističkom. Doduše, smatram da se ne bi trebalo apsolutno fokusirati samo na to, jer bismo se tako udaljili od deeskalacije”, smatra Ivanović.