Blic: Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji

Kristofer Hil
Izvor: Intermagazin

Iskusni američki diplomata i poznavalac prilika u regionu Kristofer Hil biće imenovan za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, saznaje „Blic“ i navodi da bi imenovanje Hila moglo da ubrza rešavanje kosovskog čvora.

Hil će na mestu ambasadora zameniti Entonija Godrfrija, karijernog diplomatu koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.

Zanimljivo je da je i prva služba Kristofera Hila bila Beograd, a budući da ima 69 godina, i u penziju bi mogao da ode iz Beograda.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.

“Administracija SAD na ovaj način šalje poruku da im je stalo do Srbije i Balkana. Pokazuje da se menja američki pogled i shvatanje uloge Srbije na Zapadnom Balkanu”, kaže izvor “Blica” iz diplomatskih krugova.

List navodi da su SAD, iako mentor Kosova, napravile zaokret prilikom poslednjih dešavanja na Kosovu, kada su oštro kritikovale poteze Prištine i nepoštovanje Briselskog sporazuma. 

Dodaje da bi imenovanje Hila moglo da ubrza rešavanje kosovskog čvora, jer Hil sigurno ne dolazi da bude statista.

"Dolazak Hila, poznatog po pragmatičnosti, pokazuje da Amerika želi da uzme aktivnije učešće u procesima na Balkanu, ali i da bude u mogućnosti da bolje razume Srbiju. Imenovanje Hila vraća vašu zemlju u poziciju prioritetnog partnera američke administracije na Balkanu”,  kaže diplomata blizak američkoj administraciji.

Kako ističe taj sagovornik, Hil želi da dovede američke investicije u Srbiju, a radiće i na promociji Srbije kao investicione destinacije.

Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani, ali je do danas najpoznatiji ostao kao specijalni američki izaslanik za Kosovo tokom dve godine ratnog sukoba. 

Bio je i član pregovaračkog tima Ričarda Holbruka za Bosnu. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

U jednom tekstu nedeljnika "Cajt" (maj 1999.) je Kristofer Hil opisan kao "šatl-diplomata" koji je "hitao tamo-vamo između Beograda i Prištine", i kao čovek od najvećeg poverenja Ričarda Holbruka, kojem je pomagao još u smirivanju sukoba u Bosni.
 

Miodrag iz Peći
13. Oktobar 2021.
Ambasadoru Godfriju piželimo svaku sreću koji je svojim radom u Srbiji zaslužio. Srpski pasoš i ključ Beograda je najmanje što možemo učiniti.