Blinken: Imamo puno posla na Zapadnom Balkanu

Entoni Blinken i Jens Stoltenberg
Izvor: Kosovo Online

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da će se na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Natoa koji se održava danas i sutra u Briselu posebna pažnja posvetiti Zapadnom Balkanu.

Blinken je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Natoa, Jensom Stoltenbergom rekao da je Severnoatlantska alijansa važnija nego ikada pre, posebno u jeku globalnih kriza. On je dodao da će ovih dana imati mnogo posla, posebno po pitanju bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

„Imamo puno posla, kao što ste rekli, na Zapadnom Balkanu, zajedno sa našim Nato partnerima iz celog sveta, uključujući Aziju i Pacifik. Razgovaraćemo o krizi u Gazi na Bliskom istoku, ali i o još mnogo konflikta širom sveta", izjavio je Blinken.

Generalni sekretar Nato, Jens Stoltenberg je istakao da je u severnom delu Kosova, naseljenom većinski srpskim stanovništvom, zabeleženo ozbiljno nasilje.

Videli smo da tenzije na Zapadnom Balkanu rastu. Ima napetosti i zapaljive retorike u Bosni i Hercegovini. Videli smo ozbiljno nasilje na Kosovu, uključujući napad na mirovne snage Natoa i incident u Banjskoj. Moramo da ostanemo fokusirani. Nato će učiniti ono što je neophodno da obezbedi stabilnost”, rekao je Stoltenberg.

Zaoštrena bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu u svetlu ruskih pretnji i napetost u odnosima Kosova i Srbije biće među glavnim temama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Nato. Šefovi diplomatija 31 države članice Natoa razmatraće kako da reše sve akutniju krizu na severu Kosova većinski naseljenog Srbima i naprave put procesu normalizacije odnosa.

Teme razgovora biće i rat u Ukrajini, ali i sukob između Izraela i Palestine na Bliskom istoku.