Blinken: Ohrabrujemo Kosovo da sprovede svoje obaveze

Entoni Blinken
Izvor: Kosovo Online

Američki državni sekretar Entoni Blinken uputio je čestitku povodom 16 godina od prolašenja nezavisnosti Kosova uz poruku da SAD ohrabruju Kosovo da sprovede svoje obaveze i nastavi sa dijalogom kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom na putu ka konačnom međusobnom priznanju.

Blinken je naveo da Sjedinjene Države cene trajno partnerstvo sa Kosovom, ukorenjeno u međusobnom razumevanju, zajedničkim vrednostima i prijateljstvu ljudi. 

„Dok nastavljate da napredujete u jačanju demokratskih institucija i promovisanju vladavine prava, mi ćemo nastaviti da podržavamo multietničko Kosovo koje unapređuje sigurniji i prosperitetniji region. Sjedinjene Države ohrabruju Kosovo da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom, na putu ka konačnom međusobnom priznanju“, naveo je Blinken.

On je naveo da Sjedinjene Države veruju da je budućnost Kosova u Evropi i evroatlantskim institucijama. 

„Podržavamo težnje iznete u Vašoj deklaraciji o nezavisnosti i ustavu da „doprinesete stabilnosti regiona i cele Evrope stvaranjem dobrosusedskih odnosa i saradnje“. Pozdravljamo čvrstu podršku Kosova Ukrajini protiv brutalnog i nepravednog rata Rusije i zahvalni smo na velikodušnoj pomoći Kosova novinarima i drugima koji su potražili utočište u vašoj zemlji. Radujem se produbljivanju našeg partnerstva u jačanju demokratije i stvaranju uslova za Kosovo i sve njegove građane da napreduju u sigurnijem, stabilnijem i prosperitetnijem svetu“, istakao je Blinken.