Blinken: Osuđujemo napade na policiju, pozivamo Kosovo i Srbiju da rade na deeskalaciji

Entoni Blinken
Izvor: Ekonomia Online

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na Kosovsku policiju kod manastira Banjska i pozivaju vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije, naveo je u saopštenju državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Blinken je u izjavi, objavljenoj na internet stranici Stejt departmenta, naveo da SAD izražavaju duboko saučešće porodici narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti i poručio da počinioci tog zločina moraju da odgovaraju putem transparentnog istražnog procesa.

Takođe, Blinken je pozvao vlade Kosova i Srbije da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti i vladavine prava i povratku u dijalog koji vodi EU.

"Kosovska policija ima punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo. SAD prepoznaju i poštuju ulogu kosovske policije kao prve koja reaguje u vanrednim i kriznim situacijama", naveo je Blinken.

Dodao je da SAD cene blisku koordinaciju kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa snagama NATO-a na Kosovu, posebno u obezbeđivanju bezbednosti civila na licu mesta. Poručio je da SAD nastavljaju da prate situaciju.

Blinken je jučerašnje incidente u Banjskoj osudio i na društvenoj mreži "X" navodeći da su nasilni napadi na Kosovsku policiju neprihvatljivi.