Blinken poručio Kurtiju: Dijalog sa Srbijom da počne bez odlaganja

Gazeta Ekspres
Izvor: Gazeta Ekspres

Američki državni sekretar Entoni Blinken poslao je pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju u kojem traži da Kosovo bez odlaganja učestvuje u procesu dijaloga sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije i podršku Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Gazeta Ekspres.

Američki šef spoljne politike rekao je da bi centralna tema sporazuma sa Srbijom trebalo da bude uzajamno priznavanje, što je prema Blinkenu od suštinske važnosti za napredak Kosova na putu ka EU.

On je rekao da su SAD pozdravile formiranje nove vlade i očekuju blisku saradnju kako bi se osiguralo, kako je rekao, "da suvereno, nezavisno, multietničko i demokratsko Kosovo zauzme svoje mesto ravnopravnog partnera u evroatlantskoj porodici".

Blinken rekao je da su pozdravili nameru premijera Kurtija da se bori protiv korupcije, ojača vladavinu prava i borbu protiv pandemije.

Pismo je medijima poslala kancelarija za medije premijera.

Zoran
08. April 2021.
A zasto bi centralno pitanje bilo da Srbija prizna tako zvano Kosovo? Pa zar nisu oni vec drzava 😂
Oprem dobro
08. April 2021.
Hehehe doveli ga na vlast pa sada mora da ga disciplinuju,ali on nece da slusa,,,
Miodrag iz Peći
08. April 2021.
Kosovo nikada neće biti multietničko kada se Srpska Zajednica ne pita ni za šta i ako je po ustavu ravnopravna u svemu ss albansnom. I to malo Srba što su pokušali da budu deo Kosovske države se šikaniranu, zatvaraju, oduzimaju im se prava na već dobijenu penziju i socijalna davanja...