Bljakaj: Arhiv Kosova sigurno ima odeljak za OVK

Bekim Bljakaj
Izvor: Kosovo Online

Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo u Prištini ocenio je da bi otvaranje arhiva vojnih ili tajnih službi pomoglo u identifikaciji lokacija grobnica, piše Koha.

"Ne znam koliko će se to sprovesti. Takođe ne verujem da postoji arhiva OVK, ali državni arhiv Kosova svakako ima deo za OVK i bilo je potrebno otvoriti te arhive da bismo saznali da li imaju podatke o nestalima, da ih pronađemo ili razjasnimo njihovu sudbinu”, rekao je Bljakaj.

On je dodao da je predstavnik organizacije koja je pre mnogo godina tražila da nestali budu tema dijaloga i pozdravio diskusije na tu temu u nastavku dijaloga u Briselu.

"Od potpredsednika Vlade nismo čuli više od onoga o čemu su se u potpunosti saglasili. Pominju se i arhive. Bio sam zainteresovan i istraživao da li je druga strana nešto izjavila, ali predstavnik Srbije nije govorio o arhivama. Nisam siguran o čemu su razgovarali, međutim dobro je što se o tome razgovara i što se tretira prioritetno. Ono što je pomenuto o predaji tela iz masovnih grobnica nije nešto novo i što već nije činjeno u prošlosti. Kad god se tela identifikuju, predaju se, to nije novi sporazum, jer postoji od 2002-2003. godine", rekao je Bljakaj.