Bljakaj: Nema tog zakona koji može da negira bilo koji zločin

Bekim Bljakaj
Izvor: Kosovo Online

Direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da se eventualnim usvajanjem zakona o zaštiti vrednosti OVK ne mogu negirati zločini počinjeni nad Srbima i nealbancima tokom poslednjeg rata na Kosovu, navodeći takođe da on ne može uticati na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

"Ja iskreno ne verujem da bi se ovim zakonom mogla odbaciti odgovornost za počinjene zločine i to ne bi trebalo da bude slučaj, nema tog zakona koji može da negira bilo koji zločin kad ima dokaza. Vrednosti bilo koje vojske u ovom slučaju OVK ne mogu da se brane nijednim zakonom", ističe Bljakaj.

Bljakaj navodi da predlog zakona u koji je imao uvid ne daje puno detalja o merama za zaštitu borbe OVK, kako kaže “šturo je koncipiran i prilično nejasan".

"Ono što je konkretno i vidljivo u njemu je osnivanje tog Ratnog muzeja, predviđen je Dan sećanja i izgradnja Memorijalnog centra palim borcima OVK. Nabrojane su kategorije koje treba da budu zaštićene zakonom, ali nije precizirano na koji način. Ima još jedan član koji kaže da Vlada Kosova treba da preduzme radnje u trenutku kada sazna da je neki bivši pripadnik OVK uhapšen u nekoj trećoj zemlji zbog poternice izdate od strane Srbije, nisam siguran šta to znači i na koji način će se zaključiti da je poternica politički motivisana, takođe se ne znaju mere koje bi u tom slučaju trebala da preduzme Vlada Kosova", napominje Bljakaj.

Zakon o vrednostima Oslobodilačke vojske Kosova nikako se ne može dovesti u vezu sa radom Specijalizovanih veća u Hagu, podvlači Bljakaj dodajući da se on može posmatrati kao jedna kontramera, koja nikako ne može da sprečava ili da utiče na rad tih veća.

Nacrt zakona izazvao je zabrinutost SAD, u objavi na Twiteru američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet ocenio je da je "predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK" i dodao da "kriminalizuje slobodu govora, zastrašuje građane i može skupo koštati".

Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK naći će se pred kosovskim poslanicima u petak 7. avgusta.