Blumberg: Кurtijev odlazak u vreme pandemije pokazao neobičnu podelu između zapadnih sila

Aljbin Kurti skupstina
Izvor: Kosovo Online

Kosovo je postalo prvo mesto u Evropi gde je vlada srušena zbog reakcije na širenje pandemije koronavirusa, piše Blumberg.

Kako prenosi Koha, Blumberg podseća da je vlada pala u sredu uveče, samo nekoliko meseci nakon što je formirana, a glasanje je tražio mlađi koalicioni partner koji je kritikovao korake preduzete za suzbijanje širenja koronavirusa.

“Кurti je naredio zabranu kretanja i prekid javnih okupljanja u ponedeljak kako bi se sprečilo širenje, suprotstavljajući se predsedniku Hašimu Tačiju koji je želeo da proglasi vanredno stanje. Dvojica zvaničnika su dugo vremena u sukobu, uglavnom zbog toga kako bi Кosovo trebalo da popravi odnose sa Srbijom i ko bi trebalo da vodi te razgovore”, navodi Blumberg.

Ovaj medij ocenjuje da je “pad kabineta korak unazad za balkansku državu koja želi steći puno međunarodno priznanje nakon što je 2008. godine proglasila jednostranu nezavisnost od Srbije, koja je lobirala protiv napora Кosova da postane deo međunarodnih institucija poput Interpola. Odnosi su se ponovo pogoršali u 2018. godini, kada je Кosovo uvelo takse na srpsku robu kao protivmeru postupcima protiv Кosova”.

“Кurtijev odlazak je pokazao i neobičnu podelu između zapadnih sila. Dok su se ambasadori EU, iz Nemačke i Francuske, protivili zahtevu za izglasavanje nepoverenja, SAD je bio zadovoljan predlogom.

"Sada se SAD zalažu za pristup kojem se otvoreno protive ključne evropske zemlje," rekao je Gerald Кnaus, predsedavajući Evropske inicijative za stabilnost, berlinskog istraživačkog centra.

"Sećamo se 90-ih, kada je Zapad bio potpuno podeljen po ključnim pitanjima u bivšoj Jugoslaviji, što ostavlja zemlje poput Кosova u nemogućim pozicijama”, piše Blumberg.

Iako je Кurti više puta rekao da parlament treba pregovarati o bilo kakvom sporazumu sa Srbijom, Tači je želeo da i dalje bude zadužen za razgovore sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Pre dve godine dvojica predsednika iznela su ideju o sporazumu o pomirenju koji bi uključio reviziju granica.