Pala vlada Aljbina Kurtija

Skupstina Kosova 7
Izvor: Kosovo Online

Skupština Kosova izglasala je, na vanrednoj sednici sazvanoj na zahtev poslanika DSK, nepoverenje vladi Aljbina Kurtija.

Za nepoverenje Kurtijevoj vladi je glasalo je 82 poslanika, od 117 koliko je bilo prisutno u trenutku glasanja. Protiv nepoverenja vladi glasalo je 32 poslanika, dok je jedan bio uzdržan.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je, pred glasanje, da želi da se zahavali ministru odbrane Antonu Ćuniju, koji je pružio ruku dijalogu.

Izrazio je žaljenje što odluka DSK o izglasavanju nepoverenja vladi "nije doneta na Kosovu, već van njega".

Kurti je ocenio da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Ričard Grenel imao veliki uticaj.

Glasanju je prethodila žustra rasprava u Skupštini, koja je počela danas, nešto pre 12:00 sati i trajala, sa manjim prekidima, tokom celog dana, do 23 sata.

Predsednica Skupštine Vjosa Osmani, jedna je od onih iz redova DSK, koji su bili protiv obaranja vlade. Ona je neposredno pre glasanja rekla da neće glasati za nepoverenje vladi.

Skupština Kosova broji 120 poslanika, od kojih Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ima 29, DSK Ise Mustafe 28, Demokratska partija Kosova 24, koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija 13, Srpska lista 10, koalicija NISMA i Alijansa za Novo Kosovo 6, a preostalih 10 mandata dele se između političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice, kako je predviđeno Ustavom Kosova.

Prema Ustavu predsednik Kosova Hašim Tači, nakon pada vlade, dužan je da mandat za sastav nove poveri najačoj stranci u parlamentu, a to je Samoopredeljenje, koje bi moralo u roku od 14 dana da obebezbedi većinu u parlamentu.

Ukoliko to ne bi uspeli, predsednik Kosova bi mandat za sastav vlade poverio nekoj drugoj stranci, koja garantuje da može da obezbedi najmanje 61 glas za formiranje vlade.

 

 

 

misterNO
25. Mart 2020.
Konobar! E, sad mi donesi Karadjordjevu šniclu i srpsku salatu. Ako nemaš, može nešto i iz McDonald's – a! 🤣🤣🤣
Radenko
29. Mart 2020.
Sjaši kurti da uzjaše murti. Ko zna koju budalu će da dovedu. Na to mesto
Radenko