Bocan-Harčenko: Rusija podržava inicijativu da se pitanje Kosova vrati pred Savet bezbednosti UN

Aleksandar Bocan Harčenko
Izvor: Sputnjik, prt. sc.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da Rusija podržava inicijativu da se rešavanje pitanja Kosova vrati pred SB UN i podseća da je Rusija podržala poslednji zahtev Srbije za održavanje vanredne sednice SB UN, prenosi RTV.

"Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je odmah bez ikakvih razmišljanja podržala inicijativu za održavanje vanredne sednici Saveta bezbednosti u Kosovu i cilj da se pitanje Kosova vrati u Savet bezbednosti, organizaciju Ujedinjenih nacija", poručio je Bocan-Harčenko danas na svečanom prijemu u ambasadi povodom obeležavanja ruskog državnog praznika Dana branioca Otadžbine.

On je dodao da je Rusija svesna napada i pritisaka zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji i da poštuje odluku Beograda da ih ne uvede.

"Ovaj datum obuhvata svu slavnu istoriju Rusije, tešku, ali herojsku, sačinjenu od pobeda. Obuhvata našu tradicije, naše vrednosti i našu budućnost. Mi smo uvereni da smo u pravu i verujemo u našu budućnost. Mi poštujemo naše vojnike koji su na bojištu i sa rizikom po svoj život brane našu bezbednost, bezbednost Rusa, naše vrednosti i bezbednost naše države", naveo je Bocan-Harčenko.

Prijemu su prisustvovale brojne visoke zvanice među kojima ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić, Miloš Vučević, Danica Grujičić, Zoran Gajić, nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, potpredsednik Srpske napredne stranke SNS Vladimir Orlić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, episkop bački Bulović, predstavnici diplomatskog kora, SPC kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog i političkog života Srbije.

Domaćin skupa u Ambasadi, uz Bocan-Harčenka, bio je izlaslanik odbrane general-major Andrej Kinđakov.

Dan branilaca otadžbine jedan je od najvećih ruskih praznika, a pod tim imenom slavi se od 1993. godine. Za vreme Sovjetskog saveza bio je to Dan Crvene armije i flote. Nakon njegovog raspada, nastavilo se sa obeležavanjem praznika u Ruskoj Federaciji i još nekim republikama bivšeg Sovjetskog saveza.

Zvanični Dan Crvene armije, 23. februar 1918. godine, označava dan prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Lenjingradu i Moskvi i prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačkog carstva. U Rusiji je to neradni dan, a prema tradiciji muškarcima se upućuju čestitke i daruju pokloni.