Bocan-Harčenko: Ruski vojnici u Kforu bili u stalnom sukobu sa Natoom

Aleksandar Bocan-Harčenko
Izvor: PrintScreen TV Prva

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ukazao je da su ruski vojnici, koji su bili u sastavu Kfora na Kosovu, bili u stalnom sukobu sa komandom Natoa.

Bocan-Harčenko je za TV Prva, na pitanje zašto su se ruski vojnici povukli iz Kfora, objasnio da su oni bili deo vojne operacije kojoj su stizala naređenja iz Brisela.

"Mora se uzeti u obzir celokupna situacija. Tako se mora uzeti u obzir i stav rukovodstva koje je bilo tada na vlasti u Beogradu, i šta su tražili i na koji način. Rusija se tada nalazila tek na početku oporavka, i nije bilo lako imati vojne jedinice van zemlje", ukazao je ambasador.

On je podsetio da je ruski kontingent bio u okviru misije Natoa.

"Bilo je stalnih tenzija i sukoba sa komandom Natoa. Pitanje je da li bi u slučaju težih situacija ruski vojnici mogli da reaguju. To je bila realnost", dodao je on.

Upitan da li će biti održana sednica Saveta bezbednosti UN na zahtev Rusije povodom 25.  godišnjice Nato agresije na SRJ, Bocan-Harčenko je rekao da se nada da će do toga doći.

"Nisam čuo ništa suprotno, bez obzira na suprotstavljanje Zapada, koji se odipirao svom snagom. Nadam se da će biti sednice na kojoj će Srbija biti predstavljena na visokom i stručnom novou. To će biti mogućnost da se kaže šta se dogodilo",rekao je on.

Kazao je i da se Rusija pridružila obeležavanju ove godišnjice i naveo da će u Ruskom domu biti prikazan film o bombardovanju Beograda i početku rušenja međunarodnog prava.

Govoreći o terorističkom napadu u Moskvi, Bocan-Harčenko je kazao da je još uvek mnogo teško povređenih u bolnicama, kao i da su uhapšeni napadači, a da je najvažnije da se nađu nalogodavci.

"Rusija nažalost ima iskustva u borbi protiv terorizma i zna da neposredni izvršioci napada ne žive dugo, jer im sudbinu određuju oni koji su dali nalog", objasnio je ambasador.

Odbacio je kao "glupost" izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je Moskva sama organizovala teroristički napad.

Dodao je da Rusija ne optužuje nikoga dok ne završi istragu, ali da je realnost da je sve bilo pripremljeno da napadači napuste Rusiju prema Ukrajini.

"Sa naše strane nije bilo nikakvog optuživanja Kijeva, a Zelenski je izašao u javnost sa takvom izjavom", kritikovao je on.

Takođe je ocenio da je veoma čudno što su SAD nakon svega dva sata objavile da iza napada stoji Islamska država, kao i što je američka ambasada mnogo pre napada upozorila svoje građane.

To, kaže, podseća ga na slučaj Severnog toka, kada su iz SAD najavljivali da će biti uništen, a onda je usledio napad na gasovod.

"Međutim, mi ne iznosimo nikakve zaključke i optužbe, jer za sada nemamo nikakve dokaze u rukama", dodao je Bocan-Harčenko.