Borelj će imenovanje novog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine prepustiti sledećem diplomati EU

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj namerava da izbor novog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, trenutno pod vođstvom slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka, prepusti sledećem diplomati EU, prenosi Albanijan post.

Zbog toga je Borelj odlučio da produži mandat Lajčaku, koji je trebalo da počne svoj novi mandat ambasadora EU u Švajcarskoj, do januara 2025. godine, objasnio je visoki zvaničnik EU za slovenačku novinsku agenciju.

Uprkos spekulacijama u diplomatskim krugovima ko će biti Lajčakov naslednik na ovoj funkciji, još nema zvaničnog imena za ulogu specijalnog izaslanika EU za dijalog Prištine i Beograda. Međutim, početkom aprila bivši predsednik Slovenije Borut Pahor izrazio je spremnost da preuzme proces dijaloga.

A među potencijalnim kandidatima za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Priština-Beograd, prema nezvaničnim diplomatskim izvorima, pored bivšeg slovenačkog predsednika i premijera, nalaze se i bivši ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto i danski diplomata Peter Sorensen, koji ima veliko iskustvo iz regiona Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će se za imenovanje novog posrednika u dijalogu zemlje članice EU izjasniti tokom jeseni, kada će biti imenovan i Boreljov naslednik. 

Albanijan post podseća da su Beograd i Priština postigli „istorijski sporazum” o putu normalizacije odnosa tokom mandata Borelja i Lajčaka, ali još nisu uspeli da ubede strane da počnu da ga primenjuju.