Kraki: Borelj i Lajčak završavaju mandat bez konkretnih rezultata

Nezir Kraki
Izvor: Koha ditore

Politički analitičar Nezir Kraki rekao je da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj i specijalni predstavnik za dijlog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak završavaju mandat bez konkretnih rezultata u vezi sa Kosovom.

Kraki je rekao da su mere protiv Kosova donete kao rezultat dvostrukog standarda koji je Evropska unija koristila u dijalogu, a koji, prema njegovim rečima, nije dao rezultate.

"Lajčak i Borelj, nažalost, završavaju svoj mandat bez konkretnih rezultata. Po svoj prilici, te mere su tada donete jer EU nije smela da izvrši pritisak na Srbiju. Pa su onda razmišljali: 'Hajde da izvršimo pritisak na slabiju stranu', u ovom slučaju Kosovo", rekao je on na Teve 1.

Upitan zašto EU nije sankcionisala Srbiju, on je rekao da je to učinjeno jer se u ovom trenutku procenjuje da je "povratak Srbije u Evropu važniji od konsolidacije Kosova kao države".

"U evropskim kancelarijama, ali i među američkim i evropskim diplomatama na Kosovu i Beogradu ugrađeno je izvesno uverenje - ideja da Srbija mora da se rastane od Rusije i verovatno je za sada interes da se Srbija vrati u Evropu važniji od konsolidacije Kosova kao države“, rekao je on.