Borelj: EU poziva na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova

Džozep Borelj
Izvor: Koha

Evropska unija pozvala je večeras na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći, jer bi bile direktno u suprotnosti sa interesima građana u regionu, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

“Pozivamo rukovodstvo u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se izbegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rešenjima. U interesu je svih da tražimo put napred koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi”, naveo je Borelj.

On je naglasio da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja. 

“Snažno apelujemo na obe strane da ga u potpunosti iskoriste”, naveo je Borelj.

Istakao je da EU još jednom naglašava da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine ostaju važeći i obavezujući za obe strane. 

"Dosadašnji sporazumi predstavljaju važan element za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti poštuju i sprovedu sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga bez daljeg odlaganja”, navodi se u saopštenju Borelja.