Selaković o sastanku sa Boreljom: Pitao sam zašto se srpska strana poziva na smirivanje tenzija na Kosovu?

selakovic
Izvor: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je za Tanjug da je, na radnoj večeri koju je u Njujorku za lidere Zapadnog Balkana organizovao visoki predstavnik EU Đuzep Borelj, izneo stav Beograda povodom krize na severu Kosova, ali i zapitao, pošto se podjednako Beograd i Priština pozivaju na smirivanje tenzija - šta je to naša strana uradila da bi došlo do tenzija?

Borimo se u Njujorku za afirmaciju naše pozicije i za rešavanje svih pitanja mirnim sredstvima i dijalogom, rekao je Selaković.

"Razgovarali smo na temu aktuelnih dešavanja u regionu i evropske perspektive za Zapadni Balkan. I to je bila još jedna prilika da iznesem stav Beograda koji je poznat povodom krize na severu KiM, a to je, sa jedne strane posvećenost naše Vlade i predsednika Srbije očuvanju i izgradnji mira, stabilnosti i bezbednosti, uključujući i bezbednost Srba na KiM, ali i neslaganje i neprihvatljivost izjava u kojima se izjednačavaju Beograd i Priština, kao da su jednako svojim aktivnostima doprineli aktuelizaciji ove poslednje krize, i u kojima se obe strane pozivaju na smirivanje tenzija", rekao je Selaković.

Sastanku u Misiji Evropske unije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku prisustvovali su predstavnici šefova delegacija Zapadnog Balkana, a osim Selakovića bili su i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, kao i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Selaković kaže da je na tom sastanku postavio pitanje : "šta smo mi to uradili da bi do tih tenzija došlo", kao i da je ukazao da je Beograd i dalje posvećen dijalogu, i da je naglasio da nećemo prihvatati nikakve jednostrano nametnute poteze, pogotovo kroz kriminalne aktivnosti.

"Takvi potezi jednostavno obesmišljavaju dijalog. Jesmo za dijalog. Hoćemo da ga nastavimo, ali potrebno je da se stvari vrate na vreme pre poslednjih dešavanja i da nastavimo razgovore", poručio je Selaković, koji sa premijerkom Anom Brnabić predstavlja Srbiju na 76. zasedanju Generalne skupštine UN.

Istakao je da je sastanak sa Boreljom bio prilika i da se čuje od šefa evropske diplomatije nešto više o onome kako on, vidi pitanje daljih aktivnosti EU u odnosu na Zapadni Balkan.

"I naša borba se ovde (u Njujorku) nastavlja. Sretaćemo se sa prijateljima ovde, širom sveta, tome i služi održavanje Generalne skupštine UN", naveo je on i dodao da će zajedno sa našim ambasadorom u SAD Markom Ðurićem i timom Ministarstva spoljnih poslova predstavaljati Srbiju i boriti se za naše interese.

Na pitanje u kom pravcu očekjuje da će se odvijati situacija na Kosovu i kakav je stav Borelja, Selaković je rekao da visoki predstavnik EU smatra da je potrebno nastaviti dijalog.

"A, kako će se odvijati situacija i šta će se dešavati, videćemo. Naši stavovi su potpuno jasni, izneo ih je predsendik Vučić posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost. Borimo se u Njujorku za afirmaciju naše pozicije i za rešavanje svih pitanja mirnim sredstvima i dijalogom", rekao je Selaković.

Podsetio je da je od dolaska u Njujork, od utorka, imao značajne susrete, sa ministrima spoljnih poslova Tunisa, Estonije, Bolivije, Slovenije i Gvineje Bisao. Selaković je dodao da nastavlja sastanke i da će se danas videti i sa ministrom spoljnih poslova bratskog i prijateljskog Kipra.

Kz
22. Septembar 2021.
I šta je bio odgovor 😃