Borelj: EU zabrinuta raspoređivanjem vojske Srbije pored administrativne linije sa Kosovom

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visoki predstvanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj kaže da je Evropska unija (EU) veoma zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije duž administrativne linije sa Kosovom, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Raspoređivanje vojske duž Administrativne pogranične linije (sa Kosovom) je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbednosnih snaga. Snage treba da se povuku", izjavio je Borrelj u subotu 30. septembra, grupi novinara iz međunarodnih medija.

On je potvrdio da je u redovnom kontaktu sa partnerima i saveznicima, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD), te razgovaraju o trenutnoj situaciji na severu Kosova koja pre svega zahteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbednosne situacije.

"Prošlonedeljno otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno", ocenio je Borrelj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je juče novinarima da je razgovarao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, sa kojim se saglasio da je potrebna deeskalacija na Kosovu, ali ne i u vezi akcije kosovske policije na severu Kosova.

Rekao je da je negirao neistine koje govore o najvišem stepenu borbene gotovosti srpske vojske, naglasivši da tako nešto nije potpisao.