Kurti: Tači obećao da KBS neće na sever, ali granica mora biti zaštićena

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da iako je bivši premijer Hašim Tači obećao da neće slati KBS na sever bez dozvole NATO, granica mora biti zaštićena, piše Koha.

Bivši premijer Kosova Hašim Thči obećao je 2013. da neće slati KBS na sever bez koordinacije sa NATO.

Kurti ocenjuje da je takvo njegovo obećanje ostavilo vakuum na severu Kosova, pa s tim u vezi pojačavaju saradnju sa međunarodnim saveznicima.

“Naša budnost i spremnost za sever dokazana je od prvog dana naše vlade. Obećanje NATO jednog od mojih prethodnika da ne dozvoljava KBS da uđe na sever je jedno, ali naša granica mora biti zaštićena. Ovaj vakum koji postoji mora da se popuni i za to pojačavamo saradnju sa našim međunarodnim saveznicima i trupama Kfora. Srbija mora biti kažnjena jer svaki put kada nije kažnjena ponavlja zločine", rekao je Kurti obraćajući se Glavnom odboru Samoopredeljenja.

Kurti je naveo “da činjenice već dokazuju da Srbija sponzoriše terorizam na severu”.

„Od nedelje ništa više nije isto. Činjenice su izašle na videlo i dokazano da Srbija sponzoriše terorizam na severu. Ispostavilo se da su na čelu ove organizacije ljudi koji su sankcionisani od strane SAD i bliski Vučiću. Pronađeni dokumenti i municija dokazuju pečat srpske države koji je pokazao poreklo ovog napada”, dodao je Kurti.

Kurti je pozvao međunarodne saveznike da organizacije "Civilna zaštita" i "Severna brigada" proglase terorističkim, odluka koju je Vlada Kosova donela u junu. On je dodao da "oni koji su se tokom napada iskrali u Srbiji" treba što pre da budu izručeni Kosovu.

Svrha napada u Banjskoj da se započne novi rat na Kosovu

Kurti je rekao i da je svrha napada grupe, kako je rekao, "srpskih terorista 24. septembra", u Banjskoj, bila da započne novi rat na Kosovu, prenela je Gazeta ekspres.

"Odmah smo reagovali, tako što smo postavili bezbednosni prsten oko sela Banjske, gde su se sklonili teroristi. Tražili smo od njih da se predaju, ali oni su došli sa sopstvenim scenarijem, na šta je Kosovska policija uspešno odgovorila eliminisanjem trojice terorista, hapšenjem još nekoliko i nastavljanjem progona za onima koji su pobegli", rekao je Kurti sa govornice pored koje je postavljena zastava Albanije.

Naveo je da je zaplenjeno oružje vredno više od pet miliona evra, kao i da ga ima "za stotine boraca".

"To svedoči o planu da se započne oružani rat unutar i protiv Kosova", rekao je Kurti, uz tvrdnju da je  naoružanje, kao i "političke i strateške direktive i javna podrška stiglo iz Srbije".