Borelj saopštio imena novih šefova delegacija EU, Lajčakov naslednik još nepoznat

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj imenovao je 44 šefova delegacija, kancelarija i otpravnika poslova za predstojeću diplomatsku rotaciju u delegacijama EU širom sveta.

Kako se navodi u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove, Miroslav Lajčak je imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj. Trenutno služi kao specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana. Prethodno je bio ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke. Ko će njega zameniti još nije saopšteno.

Aivo Orav je nominovan za šefa kancelarije EU na Kosovu. Trenutno obavlja funkciju stalnog predstavnika Estonije pri EU. On je ranije bio ambasador EU u Crnoj Gori.

Angelina Ajhorst je predložena za ambasadora EU u Egiptu. Trenutno radi kao generalni direktor za EVROPU u EEAS, a prethodno je bila i ambasador EU u Libanu.

Mihalis Rokas je predložen za ambasadora EU u Severnoj Makedoniji. Trenutno obavlja dužnost ambasadora EU u Maleziji. On je ranije bio šef kancelarije za podršku delegacijama u EEAS.

Luiđi Soreka je imenovan za ambasadora EU u Bosni i Hercegovini. Trenutno obavlja funkciju specijalnog izaslanika EU za spoljne aspekte migracija. Prethodno je bio ambasador EU u Albaniji.

Johan Zatler je nominovan za ambasadora EU u Crnoj Gori. Trenutno obavlja dužnost ambasadora EU u Bosni i Hercegovini, a prethodno je bio i austrijski ambasador u Albaniji.

Ekaterina Dorodnova je predložena za ambasadora EU u Ekvadoru. Trenutno radi kao savetnik za Zapadni Balkan u EEAS. Ona je ranije bila zamenica šefa Delegacije u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini.

Borelj je saopštio i da je Simon Mordu izabran za zamenika generalnog sekretara za ekonomska i globalna pitanja u EEAS. On trenutno obavlja funkciju glavnog savetnika za spoljnu politiku predsednika Evropskog saveta, a takođe je bio i ambasador EU u Keniji.