Borelj posle usvajanja rezolucije u UN: Zahvaljujemo svim zemljama koje su dale podršku

Džozep Borelj
Izvor: Koha

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj nazvao je usvajanje rezolucije o „Agresiji na Ukrajinu“ u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija istorijskim trenutkom. On je saopštio da je svet oštro osudio nezakonite i ničim izazvane napade na suverenu državu.

"Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju o „Agresiji na Ukrajinu“, velikom većinom od 141 glasova za, 5 protiv (uz 35 uzdržanih). Odluka je jasna. Ujedinjene nacije su se okupile da govore u pogledu vrednosti i principa sadržanih u Povelji UN. Najoštrije su osudili agresiju Ruske Federacije, kao i umešanost Belorusije, zahtevali da prestanu sa upotrebom sile protiv Ukrajine i da povuku sve vojne snage sa cele teritorije Ukrajine – odmah, potpuno i bezuslovno", kaže se u saopštenju Borelja.

Evropska unija i njene države članice, kako je naveo visoki predstavnik, radile su ruku pod ruku sa Ukrajinom i partnerima na pripremi rezolucije.

"Zahvaljujemo svim zemljama koje su je podržale i sa kojima zajedno stojimo u odbrani međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima. Moramo da nastavimo da radimo u korist međunarodnog mira i bezbednosti, štiteći sve države, velike i male, stojeći uz Ukrajinu i podržavajući njene demokratske institucije i predstavnike", zaključio je Borelj.