Borelj sa Kurtijem: Nismo ovde da radimo vaš posao, fokusirajte se na dijalog sa Beogradom

Džozep Borelj
Izvor: Koha

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj poručio je posle današnjeg sastanka sa kosovskim premijerom i delegacijom Vlade Kosova za stabilizaciju i pridruživanje da “EU ne može da radi posao Kosova”, tražeći pritom angažman u dijalogu sa Beogradom, a istakao je obavezu sprovođenja svih do sada postignutih sporazuma, prenosi Gazeta ekspres.

Borelj je na konferenciji za novinare rekao da oni mere napredak Kosova i dodao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostaje temelj i vodilja Kosova ka evropskom putu.

„Zadovoljstvo nam je što održavamo ovaj sastanak o stabilizaciji i pridruživanju. Često se viđam sa gospodinom premijerom. Ne onoliko često koliko bih želeo, ali razgovaramo i telefonom. Međutim, ovaj sastanak sa komesarom Varheljijem bio je veoma dobra prilika da se usredsredimo na bilateralnu agendu EU-Kosovo. Mi smo ovde, merimo napredak koji je napravljen, jer Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostaje temelj ili centar ove saradnje, on je vaš putokaz ka evropskom putu i ​​stvara mnoge mogućnosti“, rekao je Borelj.

On je istakao da je želja EU da se Vlada Kosova fokusira na vladavinu prava, ljude i poručio da žele više napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Svakako, mi nismo ovde da radimo vaš posao. Ostajemo odlučni da nastavimo sa naporima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i želimo da vidimo više napretka u tom pogledu“, rekao je evropski šef diplomatije.

Borelj je naglasio da su ohrabrili Prištinu da se fokusira na dijalog sa Beogradom i da se konstruktivno angažuje u tom pogledu.

„Ohrabrili smo Kosovo da nastavi ovim putem i zadrži fokus na pregovorima sa Srbijom, da se konstruktivno angažuje u dijalogu koji vodi EU, bez ikakve selektivne posvećenosti. Kosovo i Srbija imaju mnogo posla u tom pogledu jer status kvo nije od koristi ni za jednu stranu“, kaže Borelj.

Istovremeno, Aljbin Kurti poručio je danas u Briselu da uslovi Evropske unije moraju biti pravedni za Kosovo, kako bi ono krenulo ka evropskom putu, prenela je Koha. Kurti je podsetio da je pre tri godine Evropska komisija preporučila liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, ali da to do danas nije sprovedeno.

„Uslovi EU moraju biti pravedni, put Kosova mora biti kratak ka evropskoj civilizaciji. Već su prošle tri godine i četiri meseca od kako je Evropska komisija preporučila viznu liberalizaciju, ali građani nastavljaju da prolaze kroz ovaj vizni režim“, rekao je Kurti.