Borelj sa liderima Zapadnog Balkana u utorak u Njujorku

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj sastaće se 19. septembra u Njujorku sa liderima Zapadnog Balkana na tradicionalnom skupu na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN, saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Planirano je da Borelj Njujorku, gde će boraviti do 22. septembra, učestvuje u više multilateralnih događaja na visokom nivou kao i u bilateralnim sastancima u okviru 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Predviđeno je da Borelj zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom danas predstavi Evropsku uniju na trilateralnom sastanku sa Afričkom unijom i UN, a potom će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

Iz Evropske unije je navedeno da će sutra, 18. septembra, Borelj takođe kopredsedavati i sastanku posvećenom bliskoistočnom mirovnom procesu, zajedno sa predstavnicima Saudijske Arabije, Lige arapskih država, Egipta i Jordana.

Istog dana visoki predstavnik Borelj predsedavaće neformalnim sastankom ministara spoljnih polsova EU, a zatim će prisustvovati sastanku ministara inostranih poslova G7.

Takođe, šef evropske diplomatije će zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon fer Lajen 19. septembra prisustvovati otvaranju generalne debate, a zatim će se sastati sa liderima Zapadnog Balkana na tradicionalnom skupu na marginama Generalne skupštine.

Borelj će u sredu 20. septembra kopredsedavati 13. ministarskim sastankom Globalnog foruma za borbu protiv terorizma, čiji su domaćini Evropska unija i Egipat. Popodne će učestvovati na ministarskom sastanku Ad-hok komiteta za vezu za Palestinu, čiji je domaćin Norveška. 

U četvrtak, 21. septembra, Borelj će prisustvovati večeri transatlantskih ministara spoljnih poslova, čiji će domaćin biti američki državni sekretar Entoni Blinken.