Borelj: Strane da se koncentrišu na nemačko-francuski predlog

Žozep Borelj
Izvor: Printscreen, RSE

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj saopštio je večeraas da su se Beograd i Priština dogovorile večeras o merama kojima će se izbeći dalja eskalacija, ali i da će se hitno skoncentrisati na predlog za normalizaciju svojih odnosa, koji je ovog septembra predstavio posrednik EU i koji su podržale Nemačka i Francuska.

U Boreljovom saopštenju koje je na svom Tviteru objavio portparol EU Peter Stano, navodi se da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice a da će Kosovo obustaviti sve dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Kako je naveo, EU će obezbediti da se ključna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom rešavaju u konteksu predloga, kao i da su strane razumele i da prethodnih 11 sporazuma postignutih u dijalogu moraju da se primene.

"EU poziva strane da u narednim danima razgovaraju o narednim koracima u okviru predloga sa ciljem predstavljanja rezultata sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledećeg ažuriranja poglavlja 35 za Srbiju. U slučaju opstrukcije bilo koje Strane, posrednik EU može da prekine proces. EU i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviće da olakšavaju proces normalizacije odnosa i redovno obaveštavaju države članice EU i partnere o napretku koji su Strane postigle”, navodi se u saopštenju.