Petković: Sačuvali smo mir i bezbednost i naše tablice

Petar Petković
Izvor: Printscreen, Pink

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković izjavio je večeras, nakon postizanja dogovora u Briselu da je postignutim dogovorom sačuvan mir i da je zaštićen srpski narod na severu KiM.

"Ovim dogovorom sutra od 8 časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je Kurti planirao niti kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, niti kaznene politike u svim ostalim fazama. Ovim dogovorom sačuvali smo mir i uspeli da zaštotimo naš narod na severu KiM", rekao je Petković, prenosi dopisnik Kosovo onlajna iz Brisela.

Prema njegovim rečima, na snazi ostaju tablice koje izdaje Srbija, odnosno one će kao i do sada biti u upotrebi.

"To znači da če svi vlasnici automoibila moći normalno da registruju tablice. Jedino gde ćemo zastati je izdavanje novih KM tablica i to do trenutka dok ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, ali ionako za poslednje tri godine te KM tablice se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve što je odbijao prethodnih dana i to je važno. Uspeli smo da sačuvamo mir, dijalog i razgovori se nastavljaju jer treba da idemo na normalizaciju odnosa pre svega na terenu, kako Srba tako i Albanaca. Poručujem svim Srbima na KiM da mogu mirno da spavaju , sačuvali smo naše KM tablice", rekao je Petković.

Povodom večerašnjeg dogovora sutra posle sastanka sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović javnosti će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i govoriti o svim detaljima.