Borelj: Zabrinuti zbog izostanka konsultacija o odluci CBK i posledicama zabrane dinara po Srbe

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Đuzep Borelj izjavio je da je EU zabrinuta zbog izostanka prethodnih konsultacija Prištine u vezi sa odlukom Centralne banke da zabrani dinar, kao i zbog posledica koje ta zabrana može da ima na svakodnevni život Srba na Kosovu.

"Pitanje odluke Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju se dotiče pitanja o kojima je trebalo da se pregovara u vezi sa ZSO, poput statusa i finansiranja Institucija kojima upravlja Srbija na Kosovu i njihova integracija u kosovske institucije i pravni okvir. EU je zabrinuta zbog odsustva prethodnih konsultacija i zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednima. To se posebno odnosi na posledice po škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativnih rešenja u ovom trenutku“, naveo je Borelj u pisanom odgovoru Evropskom parlamentu.

Borelj je istakao da je osnivanje ZSO obaveza za Kosovo po međunarodnom pravu, jer proističe iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji su Kosovo i Srbija zaključili u dijalogu uz posredovanje Unije, a zatim je usvojen u kosovskoj skupštini.

Podsetivši da je EU izradila Evropski nacrt statuta ZSO, u konsultaciama sa stručnjaka za međunarodno pravno, uz poštovanje relevantnih sporazuma o dijalog, kao i „kosovski pravni okvir“, te „crvene linije strana u meri u kojoj je to moguće“.

Taj nacrt statuta je, navodi Borelj, 21. oktobra prošle godine, predstavljen Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, a Kosovo je 26. oktobra obavestilo EU da bi prihvatilo predlog, pod uslovom da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Aneks i sam Nacrt statuta ZSO, formalno potpišu Kurti i Vučić..

Kako je Srbija isključila svaki oblik potpisa, navodi Borelj, od tada se kosovski predstavnici nisu angažovali u razgovorima o ZSO.