Kurti: Prvi put će u popisu stanovništva biti evidentirana i ratna šteta

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da će u popisu stanovništva, koji počinje 5. aprila, po prvi put postojati i obrazac u kome će biti moguće evidentirati štetu nanetu tokom rata.

"Popis, koji počinje u petak, pružiće nam i dokaze o prošlosti. Omogućili smo da se ratnim zločincima sudi u odsustvu. Pozivam pravosudni sistem da se hitno pozabavi zločinima počinjenim tokom rata, jer čekanjem, gubimo svedoke", rekao je Kurti na sednici vlade, a navodi se u saopštenju.

Naveo je da je pitanje rešavanja ratnih zločina na Kosovu "hitno", jer iako zločini ne stare, svedoci su, kaže, sve stariji, pa "postoji bojazan da se njihova priča neće čuti".

Kurti je naveo i da je vlada koju vodi povećala podršku porodicama koje su izgubile najmilije, kao i procesu dokumentovanja zločina.

Naveo je i da je prošle godine saslušan je 191 svedok ratnih zločina, a "samo ove godine, do sada saslušano je 169 svedoka".

Kurti je spomenuo i Institut za dokumentaciju ratnih zločina, u kojem su, kaže, otvorena i nova radna mesta. Pozvao je građane da se prijave na ovaj konkurs i dostave svedočanstva ovom Institutu.

"Svakodnevno se prisećamo svih žrtava. Pored poziva na deponovanje dokaza, pozivam građane da pozitivno odgovore na poziv za popis stanovništva. Prvi put je u popis stanovništva uvršten obrazac za prijavu ratne štete", rekao je kosovski premijer.