Borelju uručena nagrada "Alojz Mok": Danas je ključna reč bezbednost, a ne tržište, kao nekada

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepu Borelju danas je, na Evropskom forumu u Vahauu, uručeno priznanje "Alojz Mok". 

Domaćin skupa, austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg istakao je da je Borelj zaslužio priznanje, ističući da posebno ceni što šef evropske diplomatije nikada nije postao "aparatčik", odnosno birokrata. 

"Nadamo se da ćete ostati snažan glas Evropske unije i u budućnosti", poručio je Šalenberg. 

Šalenberg, koji je jedan od osnivača inicijative "Prijatelji Zapadnog Balkana", dodao je da nema sumnje da taj region pripada Evropskoj uniji. 

"Taj region nije zadnje dvorište, već unutrašnje. Deo Unije. Nepotpuni smo dok region ne bude deo EU. Moramo da ubrzamo taj proces", rekao je Šalenberg. 

Borelj je istakao da je priznanje "Alojz Mok" velika nagrada za njega. 

"Sada smo u istorijskoj eri. Pokušavamo  da ujedinimo Evropu ukidanjem granica i mirovnim aktivnostima. Granice su rane na našem kontinentu. Pokušavamo da ukinemo granice, kako bi se građani osećali kao deo jedne veće celine. A, to ne znači zaboravljanje svog identiteta. Ja sam Katalonac, Španac i Evropljanin", rekao je Borelj. 

Saglasan je da se razvoj EU neće završiti dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne budu deo EU. 

"Pre 20 godina, ljudi su se pitali da li će funkcionisati EU sa toliko novih zemalja. Proširenje je bio istorijski uspeh. A predstojeće širenje biće, naravno, takodje, uspeh. Moramo ubrzati proširenje na Zapadni Balkan", jasan je Borelj. 

Konstatovao je da je u Evropi primetno jačanje autoritarnih ideja, koje su, kaže, u prošlosti nanele štetu. 

"Krećemo se od otvorene Evrope, ka Evropi zidova. Danas je ključna reč bezbednost, a ne tržište, kao nekada. Suočeni smo sa izazovima i pretnjama, ali podizanje zidova neće doneti rešenje. Moramo da gradimo mostove", poručio je Borelj i zahvalio na priznanju. 

Nagrada koja mu je danas uručena nosi ime austrijskog političara, nekadašnjeg člana Narodne partije Austrije (OVP), koji je kao zamenik kancelara od 1987. do 1989. godine, na funkciji ministra spoljnjih poslova pomogao da se njegova zemlja pridruži Evropskoj uniji.