Borelj: Istorijska šansa Zapadnog Balkana za članstvo u EU

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Đuzep Borelj izjavio je da Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija imaju istorijsku priliku da svoju budućnost čvrsto povežu sa Evropskom unijom, prenosi Koha.

Povodom 20 godina od najvećeg talasa proširenja EU kada je u Uniju primljeno deset novih članica, Borelj je u saopštenju naveo da EU nije završila svoj posao.

„Naš posao na ponovnom ujedinjenju kontinenta nije završen. Znali smo to pre 2022. godine, a znamo još bolje danas, zbog ruske agresije na Ukrajinu. Poslednjih godina milioni Evropljana pokazali su volju i nadu da se pridruže projektu EU. Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija imaju istorijske prilike da čvrsto povežu svoju budućnost sa Evropskom unijom. Proširenje EU je transformativna politika koja povećava bezbednost, pravdu i demokratiju, povećava životni standard Evropljana”, rekao je Borelj.

On je dodao da EU i zemlje kandidati sarađuju u oblasti bezbednosti i odbrane, kako bi se zajedno suočili sa brojnim geopolitičkim izazovima.

Boreli je naglasio da EU takođe radi na reformi i da ima za cilj veću, ali i moćniju Uniju.

“Zemlje kandidati i Evropska unija imaju istorijsku šansu da izgrade veću, dublju i jaču Evropsku uniju“, kazao je Borelj.