Božinović: Članovi nacionalnih delegacija u PSSE nisu obavezni da glasaju unisono

Božinović
Izvor: Kosovo Online

Diplomata u penziji Milovan Božinović, uoči sutrašnjeg glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o zahtevu Kosova da postane član ove organizacije, kaže da članovi nacionalnih delegacija u PSSE nisu obavezni da glasaju unisono i da se u suštini u Savetu Evrope glasa po sopstvenoj, individualnoj savesti delegata.

"Savet Evrope je osnovan odmah posle Drugog svetskog rata sa idejom da bude i savest Evrope, da bude telo visokog moralnog autoriteta koje će pratiti da li se države pridržavaju najviših demokratskih standarda. Podrazumeva se da svako procenjuje stvari po svom viđenju i da ima pravo da kaže kako vidi neku situaciju. U tom smislu članovi delegacija nisu obavezni da glasaju unisono. U suštini u Savetu Evrope se glasa po sopstvenoj individualnoj savesti delegata", kaže Božinović za Kosovo onlajn.

On dodaje da će sigurno biti slučajeva da se unutar delegacije neke zemlje neko izjasni različito ili da neko bude uzdržan. 

"Procene, međutim, pokazuju da to neće bitno uzdrmati taj za nas očekivano loš rezultat i mi treba da se pripremimo za takav ishod i za sve što će posle toga politički slediti. Mi živimo u vreme vidljivo nasilnog uniformisanja država, Evropa se pretvara u jednu mašineriju, a ja idem dotle daleko da kažem u službi Natoa i njegovih političkih interesa, i manji su izgledi da će individualci u takvim slučajevima doći do reči", kaže Božinović.

Članovi PSSE sutra će glasati o izveštaju poslanice Dore Bakojani, izvestioca za Kosovo u SE, u kojem je data preporuka da Kosovo bude primljeno u ovu organizaciju.