Politički komitet PSSE dao zeleno svetlo za prijem Kosova u Savet Evrope

Počeo sastanak u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na kojem će se razmatrati izveštaj Dore Bakojani
Izvor: Twitter

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je danas pozitivno mišljenje povodom zahteva Kosova da postane član ove organizacije, tako što je na glasanju 31 poslanik glasao “za”, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras. Jedini poslanik koji je podržao izveštaj, a da je iz zemlje koja ne priznaje Kosovo bio je poslanik iz Rumunije Iulian Bulai.

Na sastanku komiteta u Parizu glasalo se za izveštaj grčke poslanice Dore Bakojani u kojim je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u SE.

Sledeći korak je da se zahtev Kosova da postane član SE razmotri u plenumu PSSE i da se i tamo obavi glasanje, a zasedanje PSSE očekuje se 18. aprila.

Konačnu reč o tome da li će Kosovo postati član Saveta Evrope daće Komitet ministara SE.

"Nakon rasprave u kojoj smo učetvovali i izneli svoje stavove, a to je da Kosovo nije država, nikada neće biti, i da je KiM sastavni deo Srbije, da se na KiM krše ljudska prava, da su pogazili međunarodno pravo i da nisu ispunjena sva tri uslova koje je Bakojani navela pre dve nedelje, ista je okončana tako što je izveštaj usvojen sa 31 glasom 'za'", izjavila je za Kosovo onlajn Biljana Pantić Pilja, šefica srpske delegacije u PSSE.