Brnabić: Briselski sporazum za Kurtija ne postoji, razgovori će biti teški

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da će razgovori u Briselu na sastanku na visokom nivou 14. septembra sigurno biti teški, i da hitna primena Ohridskog sporazuma podrazumeva implementaciju Briselskog dogovora, koji, dodaje, za kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne postoji.

"Biće sigurno teški razgovori. Velika zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću jer je taj ogroman teret preuzeo na sebe i time olakšao Vladi da radi na stvarima koje se tiču boljeg života građana", kazala je Brnabić gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Kako je dodala, saglasna je sa tim da treba ići na hitnu implementaciju Ohridskog sporazuma, što znači i implemntaciju Biselskog sporazuma, a što dovodi do formiranja Zajednice srpskih opština.

"Došli smo u poslednji kvartal 2023. godine i dalje nemamo ZSO, kao ni nameru Prištine da je formira, niti da implementira Briselski sporazum. Aljbin Kurti ne želi ni da izgovori 'Briselski sporazum'. Za njega to ne postoji, a međunarodna zajednica nastavlja to da toleriše", istakla je Brnabić.

Podsetila je da je Beograd dobijao uveravanja da će ZSO biti formirana, kao i da je međunarodna zajednica navela da će, ako to ne želi Kurti, oni sami da je formiraju u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Ni to nismo videli, videli smo sasvim suprotno - dodatnu eskalaciju. Svaka čast predsedniku Vučiću jer nalazi način da sačucva mir i stabilnost, ono što našem narodu i zemlji odgovara, jer mir omogućava da imamo dodatni prosperitet, gradimo puteve, otvaramo nova radna mesta i zato nam je važno da ga zadržimo", poručila je Brnabić.