Vučić: U Briselu ću postaviti pitanje o napadima na povratnike i hapšenjima Srba, sastanak će biti težak

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da 14. septembra, u nastavku dijaloga u Briselu, očekuje težak sastanak, ne toliko zbog kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koliko zbog predstavnika EU, koji šta god da kažu, uvek podržavaju nezavisnost Kosova.

Vučić je posle sastanka lidera u okviru Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Skoplju govorio o očekivanja od predstojećeg susreta u Briselu i istakao ni do sada nijedan sastanak u okviru dijaloga nije bio lak.

"I to ne zato što razgovaramo sa Kurtijem, već sa predstavnicima Brisela za koje znamo da, šta god rekli, uvek će da podržavaju nezavisnost Kosova, na ovaj ili onaj način. Zato su za nas uvek ti razgovori teški, ali šta da se radi", naglasio je Vučić.

Najavio je da će u četvrtak u Briselu pokrenuti i pitanje još jednog napada, trećeg po redu, na kuću povratničke porodice Janačković u opštini Vučitrn. Tražiće odgovore i o produženju pritvora za sve Srbe koji su uhapšeni i nisu pušteni, kao i za druge incidente prema srpskom narodu na Kosovu.

"Sve će to biti pitanja u četvrtak, insistiraću na tome, videćemo šta će da bude odgovor. Da li očekujem nešto pozitivno, ne, ali naše je da pokušavamo da razgovorom rešavamo probleme. Mi ne bismo da koristimo 'bič' kao Kurti, koji pokazuje kako je mnogo jak", kazao je Vučić, osvrćući se na poruku kosovskog premijera da je "Srbiju nemoguće bez biča odvojiti od Rusije".