Brnabić ide u Brisel, biće reči i o sprečavanju referenduma na Kosovu

Ana Brnabić
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, sastaće se 25. januara u sedištu EU sa najvišim zvaničnicima Unije, Ursulom fon der Lajen, Šarlom Mišelom i Robertom Mecolom, saznaje Tanjug u Briselu.

Brnabić će predvoditi delegaciju Srbije na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije koji biti održan u zgradi Saveta EU u Briselu.

Kako je premijerka Srbije ranije najavila sa čelnicima EU će razgovarati i o situaciji na Kosovu, kao i činjenici da su vlasti u Prištini sprečile održavanje referenduma.

Predviđeno je da zvanična poseta Brnabić Briselu počne radnim doručkom sa predsedavajućim Odbora za spoljnopolitička pitanja Evropskog parlementa, Dejvidom Mekalisterom.

Nakon toga, Brnabić se sastaje sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlementa Robertom Mecolom.

Premijerka Srbije bi odvojeno trebalo da razgovara i sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem i šefom diplomatije EU Đuzepom Boreljom, nakon čega bi usledio Sastanak saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU na kome će delegacije predvoditi Ana Brnabić i Jadranka Joksimović odnosno Đuzep Borelj i Oliver Varhelji.

U popodnevnim časovima, predviđeno je da se Brnabić sastane sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, a zatim i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Na kraju posete Briselu, premijerka Brnabić imaće i razgovor sa evropskim komesarim za pravosuđe Didijeom Rejndersom.