Brnabić: Imam dobre vesti o saradnji Srbije i EU, važni sastanci sa Orbanom i Varheljijem

Ana Brnabic
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu, pred početak Samita EU – Zapadni Balkan, da očekuje dobre rezultate od skupa i dobre razgovore sa evropskim partnerima, pre svega o planu rasta za Zapadni Balkan, koji predviđa finansijsku podršku regionu od šest milijardi evra.

"Dobro je što imamo samit EU – Zapadni Balkan, jer je to pored Evropske političke zajednice jedan novi format u okviru kog mi sa Zapadnog Balkana uvek možemo da razgovaramo otvoreno i iskreno, transparentno sa liderima EU. A, razgovor je uvek dobra stvar“, rekla je Brnabić novinarima.

Navela je da očekuje dobre rezultate i razgovore oko novog Plana rasta za Zapadni Balkan.

"Sva je prilika da mi iz regiona možemo da dobijemo dodatna sredstva, o šest milijardi evra, i to četiri milijarde u kreditima i dva u vidu bespovratne pomoći“, konstatovala je premijerka.

Ona je ukazala da će to, kao i uvek, biti uslovljeno reformama, ali i d Srbija od reformi ne beži, jer su one u interesu građana i privrede.

"Nastavićemo sa reformama i ostaćemo posvećani napretku u oblasti vladavine prava. Ovo je dobar dan i uvek je dobro kada možemo otvoreno da razgovaramo“, dodala je Brnabić.

Prenela je i da je imala dobre sastanke sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i komesarom EU za proširenje Oliverm Varheljiem.

"Uvek je sa Orbanom dobar sastanak. Zahvalila sam mu se na svoj podršci Mađarske evropskom putu Srbije. Dobar je bio i sastanak sa Varheljijem, razgovarali smo o njegovoj sledećoj poseti Srbiji i svemu što je potrebno da uradimo do kraja januara“, navela je premijerka Brnabić.

Dodala je i da Srbija dobila veoma dobar pozitivan  izveštaj Saveta Evrope o borbi protiv korupcije, jer je konstatovano da je od 13 preporuka Greka, Srbija u potpunosti ispunila 10, dok se na tri još radi.

„Poptuno smo usaglasili otvorena pitanja u okviru Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koju treba da dobijemo do kraja januara. Odlična je vest i energetska diverzifikacija, odnosno to što je 10. decembra pušten gasni interkonektor do Bugarske, i za to smo zahvalni partnerima iz EU koji su podržali taj projekat. Tako da ja na ovom Samitu imam dobre vesti i rezultate o saradnji Srbije i EU, koju nastavljamo dalje“, rekla je Brnabić.

Dodala je i da se Srbija u pogledu vrednosti usaglasila sa Evropskm deklaracijom, ali da je protiv sankcija Rusiji, jer i sama zna koliko su građani Srbije propatili 90-ih godina pod sankcijama, koje, kako je dodala, uvek najviše pogađaju same građane.