Brnabić: Kurti kriv za sve, Vučić dugo upozoravao na teror koji trpe Srbi

Ana Brnabić
Izvor: Print Screen TV Pink

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je jedini krivac za sukobe na Kosovu, pa i za današnji incident, Aljbin Kurti, dodajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta upozoravao da do ovakvog sukoba može doći.

"Ko je pažljivo slušao Vučićev govor, i pored toga što im uvek isto priča, mogao je da čuje upozorenje da je potpuno moguće i izvesno da na Kosovu može doći do ovakvog sukoba“, rekla je Brnabić na TV Pink.

Ukazala je da je Vučić u tom govoru pomenuo i da je Kurti, nakon što je u potpunosti odbio predlog Brisela za deeskalaciju, izašao ispred jedne od najvažnijih zgrada EU i rekao medijima da „Srbi moraju da pate i plate“, a da se niko se nije osvrnuo na te reči, ni iz SAD, ni iz EU.

Dodala je da je Vučić upozorio i na puzajuće etničko čišćenje i na teror koji svakodnevno trpe Srbi na Kosovu.

"Svakako je jedini krivac za sve Aljbin Kurti, koji želi sukobe i uradiće bilo šta da ih isprovocira. Ali, na kraju, neko mu to i dozvoljava“, napomenula je Brnabić.

Na pitanje kakav razvoj situacije očekuje, Brnabić je rekla da će državni zvaničnici nastaviti razgovore, kako bi se pronašlo najbolje rešenje za Srbiju, srpski narod i mir i stabilnost.

"Nisam sigurna kako i šta, ali situacija u koju nas je doveo Kurti, uz ćutanje međunarodne zajednice, je katastrodalna. I strašno je da u srcu Evrope u 21. veku postoji poslednji evropski geto“, rekla je Brnabić.

Ona je posebno upozorila na to da je neko Kurtiju dao "kart blanš" da se obračunava sa "teroristima", odnosno napadačima na policiju i da ih pobije, jer to znači da na Kosovu nema vladavine prava.

"Tom logikom, za Kurtija su svi Srbi teroristi. Ima li ’kart blanš’ da ubija kako on smatra da treba“, upitala je Brnabić.

Na konstataciju da postoje navodi da je Srbija dala uniforme ili oružje napadačima, Brnabić je rekla da je to – skandalozno.

"To je hibridni rat protiv Srbije, srpskog naroda na KiM. Što je još gore, vodi se iz centralen Srbije, uglavnom iz Beograda. To nije viđeno i treba da ih je sramota“, rekla je Brnabić.