Brnabić: Mudra politika i strpljenje Srba na Kosovu i Metohiji doveli do napretka

Ana Brnabić
Izvor: Pink

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je tuča koja se desila u Skupštini Kosova katastrofalno dešavanje, dodajući da strahuje da bi taj incident mogao da rezultira još radikalnijom politikom kosovskog premijera Aljbina Kurtija prema Srbima na Kosovu.

Brnabić je u emisiji "Hit tvit" na TV Pink kazala da će taj događaj dodatno izazvati nestabilnost.

"Kurtija ne zanima da radi nešto konkretno, to je ideologija, skupljanje političkih poena na ratnoj retorici, plašim se da će se to dešavanje, koliko god se nekome odavde svidelo da vidi te scene, rezultirati u još radikalniju politiku. Pitanje je koliko Zapad želi da toleriše", kazala je Brnabić.

Ona je najavila da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić ići ove nedelje u Brisel, i da nastavlja borbu za očuvanje mira.

"Predsednik daje sve od sebe da sačuva, ne mogu da kažem stabilnost jer je više nema, ali da sačuva mir, i nastavlja da pokušava da objasni onima na Zapadu šta je to što se dešava i kakav je pritisak na Srbe na Kosovu", ističe Brnabić.

Kaže da ne veruje u Kurtijev plan deeskalacije situacije na severu Kosova.

Navodi da bi volela da postoji neko sa kim bi moglo da se priča i sa kim bi mogao da se vodi pravi dijalog.

"Kada imate pravi dijalog, koliko težak i neprijatan i užasan bio, opet imate kakvu-takvu stabilnost i predvidljivost za ljude koji zive na Kosovu. Ja do sada nisam videla kod Kurtija da želi deeskalaciju i plašim se da će gubitak njegovog političkog kredibiliteta da ga naterati ponovo da krene na Srbe", dodaje Brnabić.

Navodi da u zapadnim centrima moći prema Kurtiju imaju mnogo razumevanju, što je za nju neshvatljivo.

"Vučić uspeva da amortizuje situaciju, ranije je bilo nezamislivo da Kosovo ima sankcije od SAD ili EU, sada se to desilo. To je bila nezamisliva situacija, ali mudra politika i bezgranično strpljenje Srba sa Kosova je dovela do toga. S druge strane, morate u svakom trenutku biti spremni da fizički zaštite Srbe na Kosovu. Nova 'Oluja' se neće desiti", ukazala je Brnabić.