Brnabić: Ništa nije dogovoreno, protiv smo sankcija Rusiji, poštujemo integritet Ukrajine

Ana Brnabić
Izvor: Printscreen

Premijerka Ana Brnabić kaže da Srbija ne balansira, već vodi principijelnu spoljnu politiku kada je reč o sukobu Ukrajini. Jedini principijelni naš stav u ovom trenutku jeste da smo protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i da smatramo veoma pogrešnim kršenje tog teritorijalnog integriteta, istakla je Brnabić, prenosi RTS. 

Brnabić je rekla da Srbija ne balansira u vezi sa sukobom u Ukrajini, već da vodi potpuno jasnu spoljnu politiku zaštite samo svojih interesa.

"Svi ovi koji sada spekulišu o tome da li će nova vlada morati da uvede sankcije Rusiji ili ne, da li će morati da se odluči ili ne za jednu ili drugu stranu, to rade zaista evo već devet godina i nikada se nisu naučili da samo kada branite svoje interese, to nije izbor između dve strane ni balansiranje, već vođenje principijelna spoljne politike i najteži način vođenja spoljne politike", objasnila je premijerka za RTS.

Brnabić je demantovala spekulacije medija da je već dogovoreno da se uvedu sankcije Rusiji.

"Ništa nije obećano, ništa nije dogovoreno. Sve što pričamo našim građanima, pričamo uvek istinu. Jedini principijelni naš stav u ovom trenutku jeste stav koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, koji je potvrdila i Vlada time što je usvojila zaključak, a to je da smo protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i da smatramo veoma pogrešnim kršenje tog teritorijalnog integriteta", navela je premijerka.

Prema njenim rečima, pritisci na Srbiju su ogromni i svakodnevni, ali je međunarodno pravo nešto što je potpuno jasno.

"To što ga sve sile sveta upotrebljavaju na način kako njima odgovara u određenom trenutku, to je druga stvar. Za malu zemlju, teritorijalno malu zemlju kakva je Srbija, jedino što nas brani je to međunarodno pravo i ono je potpuno jasno. Ja bih volela da onako kao što neki poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i pozivaju se na međunarodno pravo, takođe na isti način poštuju teritorijalni integritet Srbije", istakla je Brnabić.