Brnabić o zabrani posete Petkoviću: EU da se jasno odredi prema ponašanju Prištine

Ana Brnabić
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Vlada Srbije najoštrije je danas protestovala povodom, kako je navela, "skandaloznog ponašanja privremenih institucija u Prištini koje su danas još jednom zabranile ulaz na teritoriju Kosova i Metohije direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću", prenosi Tanjug.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da od Evropske unije zahteva da se jasno odredi prema ovakvom ponašanju Prištine "i konačno nam stavi do znanja da li je cilj dijaloga normalizacija odnosa i obezbeđivanje normalnog života svom stanovništvu Kosova i Metohije, ili su u pitanju razgovori koji su sami sebi cilj, dok jedna strana poštuje sve sporazume, a druga strana čini sve kako bi izbegla ispunjavanje obaveza koje iz sporazuma proističu".

Podseća da je ovo peti put da se "Petkoviću zabranjuje ulaz na teritoriju naše južne pokrajine".

"Ono što je najbizarnije u ovoj situaciji jeste da se ova zabrana dešava samo nekoliko dana nakon što je Evropska unija eksplicitno pozvala Prištinu da poštuje sporazume i Petkoviću omogući posetu Kosovu i Metohiji", rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da ovakvo "bahato i necivilizovano ponašanje privremenih institucija u Prištini, koje se ponavlja iznova i iznova, više ne vodi ničemu".

"Pitam Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu - dokle ovako? Koliko dugo mislite da tolerišete ovakvo ponašanje? Koliko će se još izvestilac EU za Kosovo i Metohiju biti gluv i slep na kršenje elementarnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji u 21. veku, a baviti se svim i svačim u centralnoj Srbiji - od rudarstva do bubamare", upitala je Brnabić.

Predsednica Vlade ističe da je "Petar Petković posetu uredno prijavio i da je imao nameru da obiđe srpski narod na Kosovu i Metohiji, učenike Bogoslovije u Prizrenu i povratnike u selu Novake".

"Kada vam 2021. godine neko zabrani posetu studentima i povratnicima u svoja ognjišta i uručenje pomoći ugroženim porodicama, ne mogu a da se ne zapitam o čemu mi uopšte treba da razgovaramo dalje", poručila je premijerka.