Brnabić: Odluka Prištine sramotna, pitaću zvaničnike EU o tome

Ana Brnabić
Izvor: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sramotna odluka Prištine da ne dozvoli Srbima sa Kosova da se izjasne na referendumu kao i da ne razume partnere iz međunarodne zajednice koji na to nisu reagovali, prenosi Tanjug.

Brnabiće je navela da će to biti jedna od tema razgovora tokom njenog boravka u Briselu, 25.janaura

"U Briselu ću učestvovati na Savetu za stabilizaciju u pridruživanje, u okviru pretpristupnih pregovora, a imaću sastanke i sa zvaničnicima EU. Pitaću ih iza zatvorenih vrata šta nameravaju s obzirom na zabranu Srbima da učestvuju u glasanju na referendumu", rekla je Brnabić za TV Prva.

Premijerka je ponovila da je odluka kosovskih vlasti "skandalozna i sramotna", ali i da ne razume ni strane partnere, međunarodnu zajednicu, ni EU, ni zemlje Kvinte, koje samo kažu da su učinili sve što su mogli.

"Uskratili ste Srbima na KiM osnovno pravo i verujem da će ovo imati dalekosežne posledice. To zavisi od toga kako budu pristupili izborima 3. aprila, ali to će svakako biti na dnevnom redu svih naših sastanaka sa njima ubuduće", rekla je Brnabić i dodala da će posledice svakako biti političke, jer Srbija uvek čuva mir i stabilnost.

Ona je navela i da je na Beogradu da se bori sa Srbima sa Kosova do konačne pobede, a na pitanje koji su dalji koraci, odgovorila da će se to videti u dogovoru sa Srbima sa Kosova, a svakako će, ponovila je, ti biti i jedna od tema njene posete Briselu 25. januara.