Čović: Odluka o zabrani referenduma doneta na drugom mestu, nije tu Kurti imao glavnu reč

Nebojša Čović
Izvor: B92

Bivši šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović ocenio je da kosovski premijer Aljbin Kurti nije imao konačnu reč po pitanju zabrane Srbima da glasaju na referendumu i istakao da su donosioci odluka na drugom mestu, prenosi Sputnjik.

"Imao sam priliku da radim taj posao i negde u novembru 2001. u vreme potpisivanja sporazuma sa tadašnjim specijalnim predstavnikom, Srbi su prvi put izašli na izbore. Koliko se sećam, 2006. je bio referendum na kojem su Srbi takođe učestvovali. Ovo što sada radi Aljbin Kurti rezultat je njegovog poimanja da je dobro da svaki dan bude ispraćen nekom novom provokacijom. Ipak, on nije glavna figura, već su prave adrese UNMIK, OEBS, EU, Euleks pa ako hoćemo u smislu bezbednosti i Kfor. Niko od njih ništa nije uradio", rekao je Čović.

Čović ističe da je jasno da održavanje reverenduma nije bio njihov ni interes, niti cilj, što, kako dodaje objašnjava i činjenica da dok Amerikanci istovremeno uvode sankcije onima koji navodno destabilizuju mir i mirovne procese, ćute na dešavanja na Kiosovu.

"Priština ne radi na svoju ruku, već je u funkciji izvođača radova, dok se centar ili centri donosilaca odluka gde se sve osmišlja nalaze na drugim mestima", dodaje Čović.

Čović kaže da je sa tih adresa po pitanju održavanja referenduma na Kosovu dolazila tek po neka rečenica bez dubljeg značenja i neobavezujućeg karaktera, kao što smo, ističe, imali prilike da vidimo i u slučaju Briselskog sporazuma koji nije sproveden.

"Pristup Beogradu, od strane Prištine, na liniji je starog narativa, da su Srbija i Srbi krivi za sve, a inovacija je sažeta u rečenici da postoji maligni uticaj Rusije i Kine", kaže Čović.

Komentarišući dalekosežne posledice koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Čović kaže da je Priština odavno zaslužila da se povuku određeni potezi.

"Zajednica srpskih opština nije formirana. Prošlo je toliko godina, a ne dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, gde je garant bila međunarodna zajednica. Prava mera je resetovati sve na početno stanje", rekao je Čović.

Kada je reč o opštim izborima u Srbiji zakazanim 3. aprila, Čović veruje da će Priština dozvoliti učešće Srba sa Kosova, ali isto tako, uveren je, to nije deo rešenja.

Tome u prilog govori i činjenica da su zabranu održavanja referenduma, kaže, pravdali time da to organizuje država Srbija, zaboravljajući na Rezoluciju 1244. Istovremeno, podseća, Albanci na prostoru Preševa, Bujanovca i Medveđe su se izjasnili da neće izaći na referendum.

"Kada su nezadovoljni na nekom prostoru, umesto da kažu dobro hajde nešto da promenimo, ili da promenimo prostor, oni, naprotiv, pokušavaju da tu teritoriju prisvoje, pozivajući se na nekakve kvaziistorijske koncepte i prava kojima pravdaju takve zahteve", rekao je Čović.

Sada, uveren je Čović, stvari postaju mnogo jasnije. Prema njegovom mišljenju reč je o kupovini vremena.

"Oni kupuju vreme, trudeći se da etnički očiste prostor Kosova i Metohije od Srba, kako bi jednog dana mogli da kažu da je to svršen čin i da tu Srba više nema. To je njihov koncept praćen stalnim provokacijama", ukazuje Čović, podsećajući na jučerašnji performans ROSU na potezu od Mitrovice ka Leposaviću kada su specijalne snage bile u pripravnosti u slučaju kršenja zabrane održavanja referenduma.