Brnabić: Opozicija se ne bori za Kosovo i Metohiju, već protiv Vučića

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da u Briselu ništa nije potpisano i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u sedištu EU ponovio crvene linije Srbije, što je, kako je istakla, ne Kosovo u UN i ne priznanju Kosova, prenosi Kurir.

"Za predsednika Srbije nema pauze. Sutra mu je rođendan, ali on se penje u avion i putuje u Katara, bori se za dodatne investicije", rekla je Brnabićeva.

Kako je istakla, ove nedelje su kulminirali napadi na Vučića i to "oni najbrutalniji".

"Radili su sve da otežaju položaj Srbije. Bez obzira na sve optužbe, podmetanja, borbu. Čovek je za nas u Srbiji izborio dodatno vreme mira, stabilnosti", dodala je Brnabić.

Ona je podestila da je opozicija najavljivala da će Vučić da potpiše kapitulaciju u Briselu.

"Pred Srbijom je bio jedan težak sastanak, tajkunski mediji i opozicija učinili su sve što su mogli, sve što je u njihovoj moć da otežaju položaj Srbije. To što oni žele da oslabe Vučića na pitanju KiM, treba da znaju da je to slabljenje Srbije. Aleksandar Vučić se vrati iz Brisela, a oni onda kažu da nikada nisu ni rekli da će potpisati", rekla je Brnabić..

Premijerka je ocenila da je u pitanju "neverovatna doza bezobrazluka".

"Ne bore se oni (opozicija) za Kosovo i Metohiju, oni se bore protiv Aleksandra Vučića, i oni koji su za NATO i oni koji su protiv NATO. Oni se bore za lične interese. To je slabljenje Srbije, a pokušali su i pred sam put predsednika u Brisel da destabilizuju situaciju u zemlji", naglasila je Brnabić..

Kako kaže, tajkuni ne rade u interesu naroda, već u interesu stranih sila, što, dodaje, nije slučaj kada je u pitanju predsednik Srbije i njegova politika.

"Oni lažu narod i pričaju da će sve što je Vučić rekao da porekne. Da li smo nakon ovoga, kada se vratio iz brisela čuli 'izvini' od njih? Ni Vučiću kome su toliko dužni, ni narodu Srbije, kome su takođe dužni da se izvine, kada su rekli da će doći Dan D", objašnjava Brnabić..

Kako je istakla "tako se pravi Srbija po meri stranog faktora, bez stabilne većine u Skupštini Srbije".

"Takva je Srbija nekada bila, a sada je Srbija nezavisna država", rekla je Ana Brnabić u jutarnjem programu TV Pink.

Premijerka je rekla da su se u Briselu desile tri važne stvari.

"Nije potpisano ništa, još glasniji su svi u međunarodnoj zajednici koji kažu da je prva tačka na dnevnom redu formiranje Zajednice srpskih opština i tamo je ponovio naše crvene linije - ne Kosovo u UN i nema priznanja Kosova", dodala je.

Komentarišući reakcije prištinskih medija nakon sastanka u Briselu, Ana Brnabić je rekla da i političari u Prištini podvlače da je Vučić čuvao crvene linije Srbije.

"Haki Abazi je uticajan političar ne samo u KiM već u svetskim okvirima. On je taj koji ovde finansira Savu Manojlovića i ostale kvazi nevladine organizacije. On je rekao da je ZSO omča oko vrata Kosovu, a sada pogledajte: 2013. godine, Vučić je osmislio ZSO i ubacio u briselski sporazum. Niko u to nije verovao, niko nije video vrednost. To pokazuje koliko je državnički mudar i lukav. Čovek je ubacio stvar za koju je jedino, i samo on znao, da će oko toga da se lome koplja 10 godina kasnije", kaže Brnabić.

Podsetila je i da su "oni koji su 2001. pustili 1891 albanskog teroristu iz zatvora, nazvali predsednika izdajnikom".

"Oni su bili u procesu, pa su pušteni. Ja imam papire o tim slučajevima. Pustili su pripadnike Jablaničke grupe, Gnjilanske grupe, Kurtija, ovde su ozbiljne ubice. Danas smo čuli od bivšeg, novog DSS-a, kao so na ranu, kaže Slobodan Samardžić "pa makar pola je bilo nevino". Pa sve i da je pola bilo nevino, pustili ste ubice, silovatelje, ljude koji su trgovali organima. Jovanović sam kaže da ne veruje da su to tražili, da nije bilo pritisaka. Sami su njegovi pajtosi želeli da se puste zbog mekših odnosa sa Zapadom",  rekla je Brnabić.

Dodala je da su neki od njih danas u Hagu.

"Zamislite onda koliki su to kriminalci. A oni su ih pustili na slobodu, zakonom o amnestiji, što je Koštunica potpisao. Zaključno sa 17. martom 2002. morali su svi da budu na slobodi. Na taj dan, 17. mart, dve godine kasnije, kreće pogrom Srba na KiM. A šta radi Jovanović? Busa se u pileće grudi", ističe Brnabić.

Ona je ukazala i na činjenicu da su 2004. godine na bili na vlasti, i rukovodili vojskom, oni koji danas Vučića nazivaju izdajnikom, rekla je premijerka Srbije.

"Paljenje manastira, ubijanje, proterivanje, preživeli su samo oni koje je Kfor sklonio. To je jedini put kada je Kfor pucao na albanske teroriste. Tu su bili Jeremić, Tadić, Ponoš... On je bio šraf u vojsci, pa je postao i general sa hrvatskom putovnicom. Svi oni su tada bili na vlasti. Nije ovo trajalo 12 sati, pa da niste mogli da se organizujete. Vi ste to gledlai iz svojih kabineta u Beogradu. To nasilje je trajalo preko dva dana, 70 sati i Beograd nije učinio ništa. A danas pevaju, ponela ih je pesma, pršti patriotizam", rekla je Brnabić.

Kako je primetila, Srbija je danas jača i kredibilniji partner.

"Koliko se samo reč Aleksandra Vučića poštuje i sluša. Kurti ne može Srbima na KiM da naplati kaznu za registraciju. A tada su smeli da proteraju preko 4.000 Srba, da etnički očiste najmanje šest gradova. Ispalili su pet projektila na Dečane. Manastir u Srbici, Bogorodica Ljeviška, u Prizrenu isto, Saborni hram. Sve zapaljeno, uništeno, a oni sada iz sigurnosti Beograda, busaju se u grudi, patriote. Evo, sad bi otišli na KiM, samo im fali negativan PCR test", dodala je Brnabić.

Brnabić je komentarisala i izjavu Petera Stana da tema dijaloga nije "međusobno priznanje", već "normalnizacija odnosa".

"Za to se izborio Aleksandar Vučić, kao što se izborio za ZSO - rekla je premijerka i podseća na grešku bivše vlasti iz 2010. godine da se premeste pregovori o KiM iz UN u EU, kao i na sporazum iz 2011. godine o uvođenju administrativnog prelaza. Dali su i ono što im nikada nisu tražili", zaključila je Brnabić.