Brnabić: Pismo Kerns, Rota i Menendeza dokaz da Kurti uživa podršku za podrivanje mira na Balkanu

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da su pismo i tvitovi britanske poslanice Ališe Kerns, predsednika Komiteta za spoljne poslove Bundestaga Majkla Rota i američkog senatora Boba Menendeza više nego dobrodošli, jer pružaju dokaz da kosovski premijer Aljbin Kurti uživa punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Branbić je na Tviteru podsetila da Kurti izbegava sprovođenje postignutih sporazuma, osnivanje ZSO i primenu Ohridskog sporazuma.

"Sve što neko treba da zna o demokratiji i vladavini prava na Kosovu* je sledeće: Od početka ove godine pripadnici kosovskog* bezbednosnog aparata upucali su šest Srba i niko nije odgovarao. Pripadnik kosovske* policije, koji je na Badnje veče pucao na 11-godišnjeg dečaka i 21-godišnjeg mladića, pušten je iz pritvora i sada je na slobodi. Od početka Kurtijeve administracije 2021. godine, do danas, protivpravno su uhapšena 32 Srbina, od kojih su neki bez ikakvih optužbi bili u zatvoru i preko 20 meseci, pored toga su trpeli torturu, maltretiranje i svakodnevne uvrede na nacionalnoj osnovi“, navela je Brnabić.

Istakla je da je "najupečatljiviji primer (ne)verodostojnosti i (ne)objektivnosti" onih koji su inicirali to pismo, taj da je Ališa Kerns uspela da postane jedan od retkih pojedinaca čije je javne izjave Kfor morao da opovrgne.

"Na tvrdnju Kerns da Srpska pravoslavna crkva švercuje oružje na Kosovo*, Kfor je, kao vojna misija NATO, izjavio: 'Nema dokaza o navodnom švercu koji se vrši u pravoslavnim crkvama kolima hitne pomoći'", podsetila je Brnabić.

Ona je ukazala da uprkos ovoj jasnoj izjavi Kfora, Kerns nastavlja da "paradira laži“", čak i u pismu, te da to rezimira sve što neko treba da zna o samom pismu.