Brnabić: Priština želi da nas isprovocira, ne smemo da nasednemo na provokacije

Ana Brnabić.jpg
Izvor: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić govoriće sutra na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a osim o pandemiji koronavirusa, što će biti glavna tema zasedanja, u svom obraćanju osvrnuće se, kako kaže, i na aktuelnu situaciju na Кosovu, prenosi Blic.

„Glavna tema biće borba protiv korone, ali ja ću iskoristiti tu priliku da se osvrnem na situaciju na КiM, važno je da svet čuje i da uputimo poruku onima koji će biti zainteresovani da nas čuju. Priština želi da nas isprovocira da bismo mi odgovorili, ali Srbija je mnogo uradila da dođe do ovoga gde je danas. Aleksandar Vučić je 2014. godine kao premijer pokrenuo teške mere fiskalne konsolidacije, a ja sam 2017. pokrenula stvari koje se tiču naše ekonomije, ulaganja u inovacije, znanje. Uskoro otvaramo najveći razvojni centar američkog NCR Majkrosofta i pokrećemo nemačke i japanske investicije, uprkos koroni. Ne smemo da nasednemo na provokacije, imamo mnogo da izgubimo i šaljemo poruku svim partnerima da su mir i stabilnost važni“, rekla je Brnabić.

Ona je o tenzijama na Kosovu danas razgovarala i sa premijerom Belgije Aleksandrom Dekroom.

„Prvi sastanak bio je s premijerom Belgije Aleksanderom Dekroom, znamo se jako dugo, zajedno smo u Svetskom ekonomskom forumu u grupi mladih lidera. Sastanak je bio srdačan, otvoren i iskren, razgovarali smo o EU integracijama Srbije, o tome šta smo uradili u oblasti vladavine prava, kao i da smo prva zemlja koja je prihvatila novu metodologiju pristupanja Evropskoj uniji Makrona, i da smo već počeli pripreme za otvaranje dva klastera“, navela je Brnabić.

Od Belgije nismo, kaže, dobili saglasnost, pa ga je pitala šta je to što treba da uradimo.

„Dakle, razgovarali smo o vladavini prava, medijskim slobodama, ustavnoj reformi i veliki deo smo posvetili situaciji na Кosovu i Metohiji, tenzijama koje se dešavaju u ovom trenutku. Imamo suprotne stavove, Belgija je među prvima priznala КiM. Rekla sam da ne možemo da se saglasimo, ali da je važno da prate poteze Prištine, kada će biti osnovana Zajednica srpskih opština i kako Priština poštuje sporazume postignute pod okriljem EU, kao što je Briselski sporazum i da li taj sporazum važi ili ne“, istakla je Brnabić.

Pitala je sagovornika i da li zna da je u ovoj godini apsolutno najviše napada na Srbe, da je bezbednosna situacija nikad gora i da "i pored toga što uživaju podršku većine članica EU i SAD, Кosovo je i dalje teritorija, jedina od postkonfliktnih teritorija koja ima najmanje lica koja su se vratila", objasnila je premijerka Brnabić.

Dodaje da ga je pitala da li zna da su organizacije civilnog društva na Кosovu tražile da jedna žena bude izmeštena iz Đakovice i da više tamo ne živi.

Razgovarali su, dodaje, i o porukama koje šalje Aljbin Кurti.

„Sa kongresmenom SAD Erikom Svolvelom razgovarala sam u okviru šire inicijative koju je pokrenuo ambasador Marko Đurić, o tome da imamo bolju komunikaciju sa američkom Demokratskom strankom. Кongresmen Svolvel je zainteresovan za sve što se dešava u Srbiji. Zainteresovan je za ostvarivanje bolje komunikaciji Srbije i SAD, ali i izmedju nas i stranke kojoj pripada. Dobro je pozicioniran i to je nas zalog za budućnost“, kaže Brnabić.

Ona dodaje da je bilo reči i o njenoj prvoj zvaničnoj poseti Vašingtonu, ali i o dešavanjima na Кosovu i koliko je u našem interesu da sarađujemo i budemo tolerantni, kao i koliko kosovske vlasti koriste to što SAD-u i EU fokus trenutno nije na Zapadnom Balkanu.

„Rekla sam da je situacija iz dana u dan sve složenija, da Srbija želi da bude fleksibilna i tolerantna, ali da imamo crvene linije“, navodi Brnabić.

Ja
23. Septembar 2021.
Mir i stabinost su vazni i bez toga se nece moci nista to je najvaznije sto narodu treba to je zivot naroda!!!
Ja
23. Septembar 2021.
To je zlo sila nepravda napad protiv naroda bez nista, to je bruka i sramota sta teroristi rade narodu i nesmese to vise dozvoliti jer su u svemu preterali godinama ! lazu lazi izmisljavaju svaki zlo i zlocin pocinili sile
svega illegalnog rade i svega izbegavaju sto se nemoze vise dozvoliti to treba EU i drugi da sprece to je previse !!!
Božidar
24. Septembar 2021.
Belgija je jedan od osvedočenih prijatelja Srbije... Ha ha...