Brnabić: Referendum je samo i isključivo o pitanju pravosuđa, a ne o preambuli Ustava Srbije

Ana Brnabić.jpg
Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je referendum o promeni Ustava Srbije, koji je najavljen za 16. januar iduće godine, samo i isključivo o pitanju pravosuđa, a ne o njegovoj preambuli u kojoj se navodi da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, prenosi Tanjug. 

Brnabić je sinoć istakla da je Srbija u Briselu dobila potvrdu uspeha rada odlukom o otvaranju pregovora sa EU o klasteru 4, a da je sledeća velika stvar upravo referendum.

"Želim da građani Srbije znaju - referendum je samo i isključivo o pitanju pravosuđa. Kada čujete neke političare koji pričaju o preambuli koja se tiče Kosova i Metohije, znajte da je to notorna laž", naglasila je Brnabić za TV Vesti.

Ona je dodala da je svesna da je teško za kratko vreme približiti građanima proces izbora članova Visokog saveta sudstva, uloge Vlade i Narodne skupštine u tom procesu.

"Suština je da smo radili na tome da se smanji uticaj politike na izbor sudija. Ukoliko na referendumu zaokružite ‘ne’, znači da nema nastavka evropskih integracija u naredne četiri godine. Kada vidim proevropsko orijentisanu opoziciju koja poziva na bojkot referenduma ili zaokruživanje negativnog odgovora mogu izvući samo dva zaključka. Prvi je da su protiv nezavisnosti pravosuđa, a drugi da su potpuno protiv evropskih integracija", kazala je premijerka.

Ona je rekla i da je referendum ključna stvar u oblasti vladavine prava i da ako referendum 15. januara ne uspe do 2026. godine neće biti moguće raspisati referendum po istom pitanju u skladu sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi.

"Ovaj referendum nije o tome da li podržavate Srpsku naprednu stranku ili Aleksandra Vučića, već je pitanje o tome da li želimo odgovornije i efikasnije pravosuđe, nezavisnije od politike", kazala je premijerka.

Brnabić je istakla da je njena preporuka kao građanke i predsednice Vlade da svi treba da izađu na referendum i zaokruže „da“.

"Boli me licemerje ljudi zaposlenih u firmi Dragana Ðilasa koja se zove Multikom, koji kažu da su protiv referenduma jer nije bilo javne rasprave. Kada su oni menjali ustav nije bilo nijednog javnog slušanja, javne rasprave, konsultacija sa Venecijanskom komisijom. Naša javna rasprava, sa druge strane, trajala je tri godine i u njoj su učestvovali svi. Nepravedno politizuju pitanje referenduma i stavljaju politiku ispred Srbije", zaključila je premijerka.

Kada je reč o otvaranju novog klastera u pregovorima sa Evropskom unijom, premijerka je pojasnila da su u Briselu otvorena čak 4 poglavlja u okviru klastera četiri, s obzirom na to da smo godinama pričali o poglavljima, a metodologija je u međuvremenu promenjena.

"Ovo je veliko priznanje Evropske unije za Srbiju, za naše reforme i sve ono što smo uradili u prethodnim godinama. Sve zemlje Zapadnog Balkana - Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija nisu dobile ništa, nijedno novo otvoreno poglavlje, nijedno zatvoreno poglavlje, dok smo mi dobili isključivo pohvale. Zaštitom životne sredine smo se u prethodnih nekoliko godina bavili na takav način da smo uspeli da uspostavimo standarde dovoljne za otvaranje poglavlja. Mi smo bili spremni za otvaranje dva klastera, 3 i 4 i Evropska unija je dala preporuku za to, a države članice su glasale za otvaranje klastera koji se tiče ekologije i zelene agende", izjavila je Brnabić.

Ona je naglasila da je veliki paradoks to što svake subote na ulici ili svakoga dana u određenom delu javnosti čujemo poruke koje su u dijametralnoj suprotnosti sa stavovima Evropske unije.

"Čestitam svim građanima Srbije na otvaranju četiri poglavlja. Ovim imamo otvorena 22 poglavlja od 35, nastavljamo da radimo dalje i naredne godine očekujem otvaranje novog klastera", rekla je premijerka.