Dačić raspisao referendum o promeni Ustava Srbije, poručio da se ne odnosi na preambulu o KiM

Centralnoafricka Republika
Izvor: Tanjug

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je večeras referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar. Dačić je naglasio da se promena Ustava odnosi samo na odeljak koji se tiče izbora sudija i tužilaca i da nema veze sa pitanjem preambule o Kosovu i Metohiji, prenosi Tanjug.

Naš stav je potpuno jasan: KiM je sastavni deo Srbije. Referendum nema veze ni sa raznim pitanjima koja se politizuju u poslednje vreme i koriste za brutalno kršenje zakona i Ustava, a tiču se blokada saoraćajnica, napada na političke neistomišljenjike'', dodao je on.

Referendum je raspisan radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, nakon završetka posebne sednice parlamenta. Na toj sednici usvojeni su Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma.

Građani će se na referendumu o ustavnim promenama izjašnjavati na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Tokom rasprave u parlamentu ministarka pravde Maja Popović rekla je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napretka Srbije u procesu evrointegracija. Ona je dodala da su ciljevi promene Ustava - povećanje pravne sigurnosti građana, pravna zaštita i suđenje u razumnom roku.

Predsednik Skupštine je pozvao sve gradajne da izađu na referendum.

"Smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi odluka paralmenta i da će to biti veliki korak napred i na evropskom putu, ali i za reforme koje se odvijaju svih ovih godina", rekao je Dačić.

Naglasio je da na referendumu nema pobednika jer to nisu izbori, ali da želi Srbiji da pobedi na referendumu i "da uradimo sve što je u interesu Srbije". Promena Ustava zahteva dvotrećinsku većinu, podsetio je on i naglasio da je današnja odluka doneta na taj način i samim tim ima izuzetno veliku i političku snagu.