Brnabić sa Bilčikom: Srbija čvrsto stoji na evropskom putu

Brnabić i Bilčik.jpg
Izvor: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje EU Matjažom Nemecom o evropskim integracijama Srbije, reformama u oblasti vladavine prava, parlamentarnoj saradnji, ali i aktuelnoj globalnoj situaciji.

Kako se navodi na sajtu vlade Srbije, Brnabić je ocenila da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu, kao i da je strateško opredeljenje Vlade koja će biti formirana, snažan nastavak reformi u oblasti vladavine prava, a koje su u temeljnom interesu građana Srbije.

Premijerka je podsetila na to da je takvo opredeljenje demonstrirano tokom mandata odlazeće Vlade.

U prethodnom periodu implementirane su preporuke ODIHR-a kada je u pitanju unapređenje izbornog procesa, kao i veliki broj preporuka Radnog tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) u oblasti borbe protiv korupcije.

Ovi rezultati, zajedno sa izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, pokazuju koliko je Srbija kredibilan partner koji ispunjava reformske korake na svom evropskom putu. Ono što izostaje, kako je objasnila Brnabić, je adekvatna valorizacija učinjenog i nedostatak pozitivnih signala Evropske unije za proces proširenja, kako za Srbiju, tako i za Zapadni Balkan.

Umesto toga, kako je napomenula, iz Brisela uglavnom čujemo kritike i stalno nove zahteve.

Predstavnici Evropskog parlamenta istakli su da, bez obzira na trenutne teške okolnosti sa kojima se suočava Evropska unija, postoji jasno opredeljenje da Srbija bude deo Unije i da je neophodan zajednički rad na mnogim poljima, kako bi ovaj proces bio ubrzan.

Oni su ocenili da su stvoreni uslovi za čvršću parlamentarnu saradnju u okviru procesa Međupartijskog dijaloga.

Brnabić je ponovila da će Srbija ostati opredeljena evropskom putu i vrednostima, u skladu sa interesima države i građana i nacionalnim interesima.