Brnabić sa Đipingom: Kina potvrdila da neće menjati stav o Kosovu

Brnabić sa Si Đipingom
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Branbić sastala se sa predsednikom Kine Si Đinpingom, i nakon tog susreta istakla da je potvrđen stav te zemlje o Kosovu, prenosi Pink.

Brnabić je navela da će predsednik Kine sledeće godine posetiti Srbiju.

"Odlično je protekao razgovor sa Si Đipingom. Predsednik Kine je nagovestio da će tokom sledeće godine da dođe u Srbiju. To je najvažnije za naše građane. Potvrdili smo da Kina nikada neće promeniti svoj stav o Kosovu i da će Srbija uvek poštovati politiku Kine", rekla je Brnabić.

Ona je navela da sastanak ima politički značaj i da građani Srbije mogu da budu ponosni.

Što se tiče ekonomskih odnosa između Srbije i Kine, ona je rekla da su jako dobri i sve bolji.

"Naravno da očekujem novu eru o odnosima i međusobne razmene u trgovini posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini", navela je Brnabić.

Posebno je naglasila da je budućnost Železare Smederevo potpuno bezbedna i da vlasnik kompanije grupa HBIS ima jasne planove za dodatne investicije.

Kako je rekla, sledeći fokus drugog kruga investicija u Železari Smederevo je energetska efikasnost i zelena tranzicija.

"Takođe planiraju da deo Železare radi na hidrogen, što je ideja da u narednih nekoliko decenija nema emisije štetnih gasova. To su neverovatne stvar", rekla je ona.

Brnabić je tokom posete Kini, koja je usledila samo nekoliko nedelja od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, razgovarala i sa kineskim premijerom Li Ćiangom.

Posle sastanka sa kineskim kolegom, Brnabić je poručila da nema otvorenih političkih pitanja između Srbije i Kine, ističući da je sa Li Ćiangom imala srdačan i otvoren razgovor.

Kina je potvrdila podršku principima međunarodnog prava i teritorijalnom integritetu Srbije, a Srbija ponovila da podržava politiku jedne Kine.