Ana Brnabić završava posetu Kini, danas sastanak sa Sijem

Premijerka Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić nastavlja posetu Kini, gde će se danas u Pekingu, sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom sa kojim je očekuju razgovori o političkim i ekonomskim temama. Premijerka će u Pekingu obići i Institut za genetiku i razvojnu biologiju Kineske akademije nauka, kao i Kulturni centar Srbije, piše RTS.

Brnabić je uoči susreta sa Si Đinpingom istakla da očekuje da će se na tom sastanku potvrditi čelično prijateljstvo između dve zemlje.

Tokom posete Kini, koja dolazi samo nekoliko nedelja od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, premijerka je razgovarala i sa kineskim premijerom Li Ćangom.

Uoči sastanka sa predsednikom Kine, premijerka Srbije je rekla da će on biti protokolan, međutim da ima važan politički značaj.

Prethodno je istakla i da dve države nemaju otvorenih političkih pitanja i da zato očekuje da će glavne teme koje dominiraju današnjim sastankom biti teme iz ekonomije.

Upravo su ekonomske priče bile aktuelne i prethodnih dana kada je premijerka Srbije boravila u Šangaju.

U međuvremenu dok čeka sastanak sa kineskim predsednikom, premijerka je imala nekoliko aktivnosti, posetila je i Kulturni centar "Ivo Andrić" u Pekingu koji je osnovan 2018. godine, međutim zvanično je počeo sa radom ove godine i nalazi se u umetničkom distriktu u Pekingu.

Tatjana Soldat, direktorka KC "Ivo Andrić" u Pekingu, kazala je da veliki broj Kineza dolazi sa predznanjem o Srbiji, ali nažalost to znanje o Srbiji je veoma šturo.

"Znaju za predsednika Vučića, za naše košarkaše, košarkaške trenere, selektor košarkaške reprezentacije Kine je Srbin Aleksandar Đorđević, trener fudbalskog tima Kine je takođe Srbin. Znaju za Jokića, znaju za Novaka Đokovića, ali se mnogi iznenade da je Nikola Tesla Srbin", kaže Soldat.

Prema njenim rečima, mnogi se iznenade kada čuju mnoge detalje iz tradicionalne srpske kulture, koji su veoma slični sa kineskom tradicionalnom kulturom.

Tokom prepodneva premijerka Srbije imala je i nekoliko sastanaka sa predstavnicima kineske kompanije, između ostalog i kompanijom HBIS, a takođe imala je sastanke sa jednom kompanijom iz oblasti bioinformatike i genetike, koji imaju svoj razvojni centar u Beogradu i koji planiraju da naprave i komercijalni centar u okviru četiri kampusa.

Oni u ovom trenutku i stipendiraju studente iz Srbije, u planu je i dodatna saradnja, a upravo o tome danas je premijerka razgovarala sa njima.